Éhes vagy? Gyere golfozni! (videó)

Éhes vagy? Gyere golfozni! (videó)

Nem tudom szó nélkül hagyni az interjút, amelyet a székelyhídi Ér Hangja médiacsoport készített a napokban Nyakó József érmihályfalvi polgármesterrel. A beszédben annyi pártaktivistára jellemző semmitmondás szorult, mintha tényleg az egykori Stefan Gheorghiu komcsinevelde öreg rókája szórná a még itthon maradt őshonos csóró érmellékiek szemébe a vidékre jellemző sárga homokot.

A 17 perces interjú alatt kínosan vigyáz arra, hogy még véletlenül se említsen egyetlen lehetséges munkahely teremtő szándékot se, mivel az elkövetkezendő regnálási időszakban olyan nincs is kilátásban. Hisz a kipusztult, elöregedett városban alig látni fiatalt. Ha venné a fáradtságot és szétnézne a város utcáin, legyen az hétköznap vagy vasárnap, akkora pusztaságot tapasztalna, mint a Kalahári sivatagban.

Azt mondja az interjúban, hogy akkora befektetések még sose voltak-lesznek a városban, mint mostanság. Például tavaly is építettek 2,5 kilométer járdát. Újabb 12 tanteremmel fogják bővíteni a Zelk Zoltán általános iskolát, mikor alig születik gyermek a városban. Utólag szinte vérre mentek a református egyházzal egy magánóvodai osztály létszámáért, annyira kikopott a város az utánpótlásból. Egy évtizede képtelenek befejezni a porladó középiskolai épületszárnyat, de persze jól hangzik egy interjúban a temérdek anyaszomorító terv. A 22 hektáros szabadidőközpont pedig már csak a jéghegy csúcsa. Vagyis ha éhes vagy, gyere golfozni, szabadtéri fitnessezni, de még hosszan sorolja mennyi úri kiváltság lesz ott, ami szem-szájnak ingere. Csak legyen rávaló.

S hogy eddig miért nem volt 22 hektáros szabadidő központ? Mert a román állam megtorolta ’56-ot. Mihályfalva mostohagyermeke volt a mindenkori román kormánynak. Nagyvárad vagy a többi 56-os eseményekbe keveredett partiumi-erdélyi város nem, csak Érmihályfalva az “érmihályfalvi csoport” miatt. Mert ugye Váradon nem is voltak 56-sok (lásd A Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete) meg egyéb helyeken. Szóval a maguk tehetetlenségét nem átallja ilyen blődségekkel palástolni, hülyére venni a népet. Ennyire bugyutának nézni a magyart már több, mint sértő.

Feltennénk a kérdést, hogy 25–30 éven keresztül a sokoldalúan képzett elvtársai hogy-hogy nem voltak képesek lehívni egyetlen valamirevaló uniós pályázatot sem? Hisz a “fiúk” majdnem mindig ott voltak a román vártán. Vagy nem ők, az RMDSZ-es tanácsosok polgármesterestől voltak azok, akik kirekesztették a munkaadókat? Csak egy példa a sok közül: 2016-ban a liberális tanácsos azzal kezdte mandátumát, hogy minden önkormányzati képviselőnek és polgármesternek egy munkahely teremtő cég által összeállított dossziét osztott ki tanulmányozásra. Ajánlat volt benne. Bele se pillantott senki.

Szóval szórakozásból nem lesz hiány, emberek! Lesz kultúrközpont, 22 hektáros édenkert, sör, csaj meg minden! Sőt mennyei manna is táplálékul. (Ökörsütés csak kiváltságosaknak.)

Sütő Éva

 

Facebook
Érintő hírportál