1956 az érmihályfalvi Széchenyi téren

1956 az érmihályfalvi Széchenyi téren

Az érmihályfalvi Széchenyi téren a helyi RMDSZ szervezte az 56-os megemlékezést. A rendezvényt az Érmihályfalvi Csoport emlékhelyénél és a Szabadság madaránál Varga Róbert történelemtanár moderálta , ennek megfelelően először Nyakó József polgármester mondta el ünnepi beszédét, majd Pete István és Pásztor Sándor a megyei pártszervezet, illetve a megyei tanács képviseletében mondott beszédet.

Kovács Csenge szavalatát (Márai Sándor Mennyből az angyal), majd a mezőgazdasági líceum diákjainak előadását követően, Varga Róbert mondott rövid összefoglalót a 62 esztendeje történt eseményekről, ifj. Sütő Szabolcs pedig  egy korabeli egyetemista leírását olvasta fel a forradalom első napjáról.

A koszorúzások sorát a párt helyi és megyei képviselete kezdte, majd intézmények, civilszervezetek, egyházi képviseletek, az áldozatok hozzátartozói, ma is élő meghurcoltak, magánszemélyek zárták.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nevében Tóth Csaba és Varga István helyezte el a kegyelet virágait.

Az emlékünnepség politikai kisajátítása sok helybélit tartott távol a Széchenyi-téri emlékünnepségtől (iskolások kirendelésével pótolták). Ne feledjük, az érmihályfalvi RMDSZ-es önkormányzati testület az elmúlt évek során hét tanácsost veszített, ennek fényében, bármennyire is feljogosítva érzik magukat a kizárólagos szervezésre, mint többségiek (bár ez a többség négyévente egyre fogyatkozik), nem sajátíthatnák ki a megemlékezést. A tények makacs dolgok, amelyekkel felesleges vitatkozni.

Voltak idők Érmihályfalván, amikor a nemzeti ünnepeket, megemlékezéseket a város szervezte, pedig azokban az időkben még az egész tanácsi testület egyszínű volt…

Sütő Éva

Facebook
Érintő hírportál