A borsi polgármester önálló megyebéli élete

A borsi polgármester önálló megyebéli élete

Mint ismert, Bihar megye egyik legfontosabb projektje, az Európai Unió számára kötelező integrált hulladékgazdálkodási rendszer (SMID). Ezen belül köztudottan öt részre osztották a megyét: Élesden és környékén a Salubri foglalkozhat a hulladékgazdálkodással (13 közigazgatási egység), a többi négy zónában pedig az Ave Bihor: Nagyszalonta és környéke (11 közigazgatási egység), Belényes és környéke (28 közigazgatási egység), Margitta és környéke (12 közigazgatási egység), Érmihályfalva, Székelyhíd és környéke (11 közigazgatási egység). Ezen szolgáltatókkal február elején írta alá a szerződést az Ecolect – Településközi Fejlesztési Egyesület (ADI).

Nagyváradot és a környező 25 települést – beleértve Bors községet is, mely történetben az a legérdekesebb, hogy az ADI – Ecolect székhelye -, a RER Vest fogja kiszolgálni (a fellebbezések ellenére a cégé maradt a lehetőség). Értesüléseink szerint, a hírre Bátori Géza polgármester kilépési nyilatkozatot továbbított a Bihar Megyei Tanács felé, hogy kilép a projektből és saját szakállára fog „szemétgazdálkodni”, ha már nem az RMDSZ házi cége, az AVE szállítja a borsi szemetet is Váradra (itt van a megye egyetlen engedélyezett szemétlerakata).

Más értesüléseink szerint Bátori önálló adminisztrációs élete itt még nem ér véget, ugyanis arról is értesültünk, hogy a polgármester felszívta magát azon is, hogy a 22 településből álló egyesület megvonta tőle a „házigazdát megillető” kedvezményeket (olcsóbb víztarifák és egyebek), azaz szintre hozták a vízdíjakat (eddig nem is tudta a nép, hogy ezek nem egységesek az egyesületen belül), így Bátori azt is fontolgatja, hogy az Észak-Nyugati Víz- és Csatornamű Rt. (SC. Apa-Canal Nord-Vest SA) hálózatból is kilép, és Isten neki fakereszt, utána a (csap)vízözön, ha még lesz neki olyan.

Míg az Ecolect-húzást egy fajta politikai manővernek is betudhatnánk az AVE nevű házi cég javára, utóbbit már nem lehet hova írni, hisz mitől lenne Bors vagy Bátori Géza kiváltságosabb, mint a többi település?

Ha csak nem szállt el magától annyira az elmúlt évek sajtóbotrányainak elsikálásától vagy a megkülönböztetett pártdajkaságtól.

Sütő Éva

Facebook