A cél, hogy Nagyváradnak ismét magyar alpolgármestere legyen

A cél, hogy Nagyváradnak ismét magyar alpolgármestere legyen

A Bémer-téri művelődési ház dísztermében tartotta meg a szervezet elmúlt négy évének tevékenységét értékelő, a választásokra felkészítő, és a Néppárt jelöltjeiként a közelgő önkormányzati választásokon magukat megmérető, a  megyeszékhely önkormányzatában a magyarság szolgálatára készülő személyeket bemutató gyűlését. A pénteki eseményen részt vett a párt országos elnöke, Csomortányi István, jelen volt Zatykó Gyula, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje, valamint Habinyák István, a szervezet Bihar megyei elnöke is.

A szép számban megjelent tagságot Moldován Gellért, a nagyváradi szervezet elnöke köszöntötte, külön üdvözölve a frissen alakult biharpüspöki szervezet megjelent képviselőit, valamint az újonnan belépett tagokat is. Köszöntőjében a helyi szervezet elnöke kitért arra, mennyire fontos választás előtt áll a nagyváradi és Bihar megyei magyarság. Mint mondta, történelmi esély előtt áll a város magyarsága, hiszen amennyiben a Néppárt is része lesz az új városi és megyei tanácsoknak, visszaszerezhetjük az elveszett magyar alpolgármesteri pozíciót, melynek birtokában sokkal komolyabb eszközeink lesznek a közösségünket érintő ügyek megoldásához. Felhívta a figyelmet a megkezdett kettős aláírásgyűjtésre is, melyet egyfelől a Néppárt jelöltjeinek indulása érdekében, másrészt pedig a Nagypiac leégett vásárcsarnoka, a volt villamosremíz helyreállítása érdekében indított a párt.

Zatykó Gyula a Néppárt nagyváradi polgármester-jelöltjeként beszámolt az elmúlt három év alatt polgármesteri tanácsadói minőségében elvégzett munkájáról, az elért eredményekről, illetve a jövőbeli terveket is felvázolta. Szobrot állíthattunk Rhédey Lajos grófnak és ifj. Rimanóczy Kálmánnak, komoly emlékjelekkel sikerült megjelölni a várban Szent László és Luxemburgi Zsigmond királyaink sírhelyeit, számos fontos magyar rendezvényt vihettünk ki a Szent László térre, sikerült kiharcolni a Szacsvay főépületének több mint öt millió lejes felújítását, a püspöki református templom körüli utcák aszfaltozása is következik több mint húsz millió lej értékben, megmentettük a magyar helyeket az iskoláink vezetőtanácsaiban és még hosszasan sorolható lenne – összegzett.  Mint mondta, nagyon fontos, hogy a nagyváradi magyarok érezzék a tétjét a közelgő választásnak, és minél nagyobb számban és arányban menjenek el választani. Ha alacsony lesz az általános részvétel, a magyarság megfelelő mozgósítással akár arányánál és súlyánál több képviselőt is küldhet a helyi önkormányzatba. A Néppárt polgármesterjelöltje rávilágított: a magyar közösség szempontjából az ideális az összes magyar pártot magába foglaló koalíciós lista lenne, a Néppárt és a Magyar Polgári Párt országosan meg is állapodott, de sajnos erre a harmadik fél részéről még nem tapasztaltak nyitottságot. Nagy eredmény, hogy a nemzeti oldal egységét egész Erdélyben és Partiumban sikerült megteremteni, így Bihar megyében és Nagyváradon is a Néppárt kínál esélyt a magyarság pozícióinak visszaszerzésére, illetve megőrzésére – fejtette ki Zatykó.

Habinyák István felszólalásában felvázolta a párt megyei alapszervezeteinek helyzetét, beszámolt az új helyi szervezetek megalakulásáról, valamint felhívta a tagság figyelmét arra, hogy a nagyváradi magyarok bár érthető módon a helyi jelöltekre fókuszálnak, egyben a megyei listára is szavaznak, ahol is a Szilágyi Zsolt tanácselnök-jelölt vezette néppártos lista támogatására kért mindenkit. Fontos, hogy a megalakuló helyi és megyei önkormányzatban is ott legyünk, hiszen csak így érhetjük el, hogy a rólunk szóló döntések ne nélkülünk szülessenek meg – tette hozzá a párt megyei elnöke.

Csomortányi István a maga során országos helyzetértékelőt tartott, mint mondta, kiválóan halad a munka az MPP-vel, zajlik a jelöltek bejelentése és általános a jó hangulat és a bizakodás. Ugyanakkor Bukarestben nem áll jól a magyarság szénája, hiszen három évtized elteltével a román külpolitika integrációs céljainak döntő részét elérte, nincs már szükség kisebbségi kirakatpolitikára, így mindent meg fognak tenni azért, hogy a magyarok parlamenti jelenléte súlytalanná váljon, esetleg meg is szűnjön. Sajnos a helyzetünk itthon sem rózsás, hiszen akarata ellenére tették fel négy évvel ezelőtt a teljes bihari magyarságot a PSD süllyedő hajójára, melyről a Néppárt mentőcsónakja időben tette lehetővé a távozást. Minden irányból zúdul ránk a sikerpropaganda, de a fájdalmas igazság az, hogy az elmúlt négy év megyei vezetése a folyamatos botrányok, a viszály és a tehetetlenség háromszögében vergődött, miközben sehol az ígért ipari parkok, a gázbevezetés, a reptér üres, sehol az idegenforgalmi fejlesztések és négy év alatt egy árva kisméretű tanmedencét sem sikerült átadni. Emiatt az a veszély fenyeget bennünket, hogy miután 2016-ban eltaktikázták a magyar jelenlétet a város vezetésében, most kiszorulhatunk a megyééből is. Ezért volt fontos, hogy a Néppártnál időben felismerték a bajt és emiatt jelenleg a Néppárt sikere biztosítja a legnagyobb eséllyel a váradi alpolgármesteri szék visszaszerzését és a megyei képviselet megőrzését. Ezt azonban csakis a polgárokkal való igazi összefogással lehet megvalósítani, hiszen jelenleg ott tartunk, hogy valamennyi, a teljes magyar összefogásra irányuló javaslatunkat, a magyar szervezetek koalíciójának megteremtésére irányuló kérésünket elutasítják. Amellett, hogy mindenkinek megköszönjük, aki bennünket támogat, azt kérem a polgároktól, azok a magyarok is menjenek el szavazni, akik nem a Néppártot támogatják, mert az erős magyar képviselethez valamennyi magyar tanácsosra szükség lesz – zárta Csomortányi.

Mint ismeretes, a nemzeti tábor összefogásának polgármester-jelöltje Zatykó Gyula. Ugyanakkor a közgyűlés felhatalmazta a nagyváradi szervezet elnökségét, véglegesítse a városi tanácsosi jelöltlistát, mellyel kapcsolatban a legnagyobb és egyben hasznos gond jelenleg a túljelentkezés. Szintén ismeretes, hogy a választások időpontja szeptember 27-e lesz, illetve, hogy a következő három hétben kell összegyűjteni a választási részvételhez szükséges támogatói aláírásokat.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook