Arany-délután Dánielisz Endrével Érmihályfalván

Arany-délután Dánielisz Endrével Érmihályfalván

Áder János magyar köztársasági elnök felterjesztésére 2017. szeptember 21-én, népes közönség előtt, Mile Lajos kolozsvári főkonzul átadta Dánielisz Endrének a Magyar Érdemrend Lovagkereszt-díjat a nagyszalontai Magyar Házban.  A magyar költészet és irodalom egyik legnagyobb alakja, Arany János 200 esztendeje Nagyszalontán született, Dánielisz Endre pedig köztudottan az Arany-életmű egyik legavatottabb kutatója.

Borbély Simon Andrea köszönti a vendégeket

Az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban megjelenteket Borbély-Simon Andrea könyvtáros köszöntötte, közöttük Szűcs Lászlót, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztőjét, aki moderátorként vezette fel Dánielisz Endre előadását.

A 92 esztendős szalontai irodalomtörténésztől olyan részleteket is megtudhattak Arany Jánosról a mihályfalviak, amelyek eddig sehol nem jelentek meg nyomtatásban. Dánielisz Endre elmondásaiból többek között az is kiderült, a költő felmenői a szilágysági Nagyfaluból származnak (1717-ben kerültek Nagyszalontára), vagyis nem hajdúvárosi őshonosok, ahogyan az eddig a köztudatban élt. A részletekbe menő életrajzot teltházas hallgatóság követte.

Az Arany János-emlékév (a költő születésének 200. évfordulója) kapcsán került bemutatásra a nemrég megjelent Közkinccsé lett a teljes Arany-életmű című esszéje, valamint a Tanár úr, a kultúrmindenes című portrékötete (kettő az egyben) is, amely Szilágyi Aladár újságíró Dánielisz  Endrével folytatott szalontai beszélgetéseit tartalmazza.

Szabó János előadása – Móka

Az említett kötet bemutatását Szűcs László kiegészítette azzal is, hogy az első rész Arany János életét és életművét adja vissza, a másodikban a Dánielisz Endrével folytatott beszélgetéssorozat olvasható. Szűcs azt is elmondta, tervben egy újabb kötet megjelentetése is, melyben Dánielisz Endrének a Biharország című havilapban megjelent nyelvművelő cikkeit gyűjtik egybe – összesen hatvankettőt – egészítette ki a népszerű Arany-életmű tudora.

Arany János részletes élettörténetét a Móka színjátszó csoport Arany-összeállítása (Szabó János, Felvinczi Erzsébet, Geszti Ivett), illetve a Darabont Alíz vezényelte Veres László Zsolt Városi Kórus előadása tarkította. Az expozé után a tanár úr dedikálta köteteit. Az említett kettő az egyben kötet mellett elhozott néhányat a korábban megjelent köteteiből is.

Az értékes csütörtök délutáni előadást a Máté Imre Városi Könyvtár és az Andrássy Ernő helytörténeti múzeum szervezte.

Sütő Éva

 

 

Facebook