Csomortányi: – román politikai érdek az Úz-völgyi provokáció

Csomortányi: – román politikai érdek az Úz-völgyi provokáció

Sajtótájékoztatót tartott Csíkszeredában Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke és Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei frakcióvezetője, majd délután a párt elnöke – székelyföldi néppárti vezetők kíséretében – ellátogatott az Úz-völgyi katonatemetőbe, ahol a helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről, valamint lerótta kegyeletét az ott nyugvó katonahősök előtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Néppárt korábban rendkívüli tanácsülés összehívását kezdeményezte, melyre mégsem került sor, helyette május 9-én rendes ülést tartanak, ám a néppárti kérés ellenére sem szerepel napirenden a temető-ügy, ezért újra kérték annak napirendre vételét.

„Ami most történik a hősi temető körül, az nem más, mint egy két évtizedes mulasztássorozatot követő kármentés. Minden jogi és adminisztratív lépést meg kell tennünk, s épp ezért kezdeményeztük a rendkívüli tanácsülés összehívását is. A megyei tanács elvi határozata és állásfoglalása segíthetne a kialakult helyzet mihamarabbi megoldásában, melyhez az első lépés lenne, ha a tanács beszélne a kialakult helyzetről. Kikértük az ügy kapcsán elérhető teljes dokumentációt, hogy végre tisztán lássuk, mi is történt pontosan, s szeretnénk, ha azt minden megyei önkormányzati képviselő is megkapná” – mondta Zakariás Zoltán. A Néppárt Hargita megyei frakcióvezetője hozzátette: a dormánfalvi tanácsülésen, ahol a magyar katonatemető területének bekebelezéséről is döntöttek, elhangzott, a román Védelmi Minisztérium láttamozta a román háborús emlékmű felállítását, ingyen elkészítette a technikai kivitelezési tervet, valamint 65.000 lejjel támogatta is a kivitelezést.

Csomortányi István megismételte néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát, melyben rámutatott: egyértelmű magyarellenességnek tekinthető az Úz-völgyi eset, mely illeszkedik az elmúlt hónapok magyarellenes cselekményeinek sorába. „A mostani események is jelzik: ideje lenne megoldani a két megye közti területvitát, és semmilyen avatóról vagy ünnepségről nem lehet szó addig, amíg nem tisztázódik a helyzet” – hangsúlyozta a pártelnök. Csomortányi hozzátette: a közelgő választási kampányokra való tekintettel mégsem lenne meglepő, ha a Bákó megyei település önkormányzata megtartaná a történelemhamisító temető felavatását, ezzel is gyarapítva a magyarellenes provokációk sorát. „Önmérsékletről kell tanúbizonyságot tegyünk, hiszen román politikai érdek a provokáció, melynek célja, hogy a törvényesség keretein kívülre taszítsa a megoldást kereső magyar közösséget” – hangsúlyozta a pártelnök. A sajtótájékoztatón elhangzott: hétfőn iktatták azt a panaszt is, melyet a dormánfalvi tanácsnak küldtek, s mely előfeltétele annak, hogy a közigazgatási bírósághoz fordulhassanak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook