Egyre romlik a volt Rimanóczy szálló állapota, a megyei tanács kivár

Egyre romlik a volt Rimanóczy szálló állapota, a megyei tanács kivár

Az egykori nagyváradi Rimanóczy szálló és gőzfürdő hosszú évek óta gazdátlanul, üresen áll. Az UniCredit bank által birtokolt impozáns épület együttest egy ingatlanügynökség, a Remaxa vette volna meg, de a Bihar Megyei Tanács elővásárlási jogára hivatkozva megtámadta a tranzakciót, aminek azóta is tartó per lett a vége.

Az épület állaga közben folyamatosan romlik, a legutóbbi napok viharos, csapadékos időjárása kikezdte az épület tetőszerkezetét is. A falak mellett elmenni veszélyes, hiszen bármelyik pillanatban az ember fejére eshet egy cserép, vagy más tetőfedő elem. Emellett a város szívében álló egykor impozáns palota egyre inkább kilóg a közvetlen szomszédságában álló, a város önkormányzata által időközben felújított épületek közül. A csúf szégyenfolttá váló palotával ez utóbbi nem foglalkozhat, annak ellenére, hogy Rimanóczy Kálmán végakarata szerint az épületegyüttes tulajdonjoga a mindenkori városvezetést illetné meg.

A palotára igényt tartó, RMDSZ-es vezetésű Bihar Megyei Tanács nem tudni miért nem végeztet minimális erőfeszítést igénylő állagmegőrző munkálatokat. Adja magát a párhuzam a Fő utca elején álló egykori Pénzügyi palota épületének sorsával, hiszen azt is a megye vezetése perelte el a katolikus egyháztól, ráadásul magyarfaló román soviniszták történelemhamisító érveire hivatkozva. Az épület azóta az összedőlés szélére jutott, és hangzatos ígéreteken kívül semmi érdemi lépés nem történt megmentésére. Persze csak ha nem tekintjük annak, hogy félévente bejelentik, hogy majd egyszer mit kezdenek az épülettel. Hasonló a helyzet a révi Zichy menedékházzal, illetve annak inkább már csak a még álló romjaival. Már 2018 nyarán arról írt a megyei RMDSZ félhivatalos szócsöve, a varadinum.ma, hogy idézzük: „A Bihar Megyei Tanács mintegy 2,5 millió eurós pályázatot nyert a Román–Magyar Határ Menti Együttműködési Programban a révi Zichy menedékház teljes felújítására és felszerelésére, turisztikai központ létrehozására. A modernizálással a megyei vezetők 2020-ra végeznének.”

Azóta nemhogy végeztek volna a felújítással, de egyetlen kapavágás sem történt az ügyben, és a megye vezetői a bűnbakot is megtalálták a PNL akadékoskodó megyei képviselőiben. Summa summarum, valahogy nincs szerencséje a 2016 óta a megyét vezető PSD-RMDSZ tandemnek a műemlék jellegű épületekkel, hiszen a felsorolt ikonikus épületek közül egyet sem sikerült megújítaniuk. Kíváncsian várjuk, hogy a román legfelsőbb bíróság február 19-re várható, a megyei tanácsnak várhatóan kedvező végső döntése után mihez kezd majd Pásztor Sándor és csapata Nagyvárad egykori ékességével. Nagyjából három hónapjuk lesz rá …

K. Szalárdi István

Facebook