EMNT: már 44 000 személyt elértek a regisztrációs kampány során

EMNT: már 44 000 személyt elértek a regisztrációs kampány során

A tavaly ősszel megkezdett, az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs kampány során eddig 44 ezer személyt sikerült elérniük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokráciaközpontok munkatársainak, valamint önkénteseiknek – számolt be Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

Az eseményen – ahol jelen volt Szakács Zoltán, az EMNT sepsiszéki elnöke és Zsombori Csaba, az EMNT erdővidéki elnöke is – elhangzott: a könnyített honosítási eljáráshoz szükséges dossziék összeállítása, valamint az anyakönyvezési feladatok elvégzése mellett, az Erdély-szerte működő EMNT Demokráciaközpontok (www.emnt.org/irodaink/)  munkatársai segítenek az anyaországi választásokat megelőző regisztrációban, valamint a nemrégiben beindult, az anyasági támogatást és a babakötvényeket érintő, Köldökzsinór Program kapcsán is tájékoztatást nyújtanak.

„Arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, s ennek érdekében még időben kérelmezzék – a regisztráció során – a magyarországi választói névjegyzékbe való felvételüket” – mondta Szakács Zoltán. Hozzá kapcsolódva Zsombori Csaba megjegyezte: „A magyarság és a székelység szempontjából is fontos az anyaországi választás, s az állampolgársággal – természetes módon – együtt jár a szavazati jog is. Munkatársainkkal közösen azért dolgozunk, hogy mindenki leadhassa voksát.”

Regisztráció számokban – fontos tudnivalók

Sándor Krisztina elmondta: már tavaly ősz óta végzik a regisztrációs munkát – sok irodájukban meghosszabbított nyitvatartással –, valamint a www.valasztas.info internetes címen saját online felületet is létrehoztak, melyen keresztül elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapja, s egyéb tudnivalókról is olvashatnak az érdeklődők. „Tavaly ősz óta 44.000 személlyel sikerült kapcsolatba lépnünk a regisztráció okán, s ennek eredményeként 35.521 embernek ellenőriztük is a regisztrációját. A választói névjegyzékbe 7.115 új személynek segítettük a regisztrációját, a hátralévő hat hétben pedig tovább folytatjuk a munkát irodáinkban, telefonos kapcsolatfelvétellel és a terepen is” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, kiemelve, hogy március 24-ig lehet még regisztrálni. Sándor Krisztina hozzátette: mivel a 2014-es országgyűlési választásokat és a 2016-os népszavazást megelőzően is hasonló feladatokat láttak el, már komoly tapasztalatuk van e téren és a levélszavazatok begyűjtésében is. „A legbiztonságosabb módja a voksok célba juttatásának az, ha a szavazatot és azonosító nyilatkozatot – melynek kitöltésében szintén segítünk – tartalmazó lezárt borítékot eljuttatják a legközelebbi EMNT Demokráciaközpontba, ahonnan mi elszállítjuk a csíkszeredai, illetve a kolozsvári főkonzulátusokra. Minden nagyobb erdélyi városban jelen vagyunk, Székelyföldön pedig minden történelmi szék központjában – és mindenhol szívesen segítünk. A vidéki településeken az Erdélyi Magyar Néppárt segítségével igyekszünk majd begyűjteni a levélszavazatokat tartalmazó borítékokat, március végén, április elején” – mondta Sándor Krisztina, aki arra is kitért, hogy amennyiben valaki nem emlékszik arra, hogy regisztrált-e, érdemes idejében megtennie azt. „Ha valaki nem emlékszik, hova kérte szavazólapját, akkor is jobb, ha újból regisztrál, aki pedig valamelyik főkonzulátust jelölte meg a szavazólap átvételi helyeként, annak tudnia kell, hogy azt csak személyesen veheti át” – figyelmeztetett az EMNT ügyvezető elnöke.

Anyasági támogatás és babakötvény Erdélyben is

A Köldökzsinór Program kapcsán elhangzott: az immár határon túl is igényelhető anyasági támogatás és babakötvény is azt jelzi, a magyar állampolgárság nem csak a nemzetegyesítés egy szimbolikus eszköze, de konkrét tartalmakat és támogatási lehetőségeket is magában hordoz. A gyakorlati tudnivalókért minden érdeklődő bátran fordulhat az EMNT Demokráciaközpontok munkatársaihoz, ahol részletes felvilágosítást kapnak a szükséges dokumentációról is.

A Székely Szabadság Napjára mozgósítanak

A további közéleti témák kapcsán Sándor Krisztina elmondta: idén is mozgósítanak a március 10-én Marosvásárhelyen sorra kerülő Székely Szabadság Napjára, melynek kiemelkedő jelentősége lesz – tekintettel a már év elején megtapasztalt romániai politikai- és közhangulatra. „Csak sejthetjük, mi várhat még az erdélyi magyar közösségre a román centenárium évében, s épp ezért nem mindegy, hogy miként jelenítjük meg az autonómiatörekvéseket. Számunkra, a történelmi tények ismeretében, a centenáriumi emlékezés a 2018–2020-as időszakot jelenti, s az elkövetkezőkben ehhez kapcsolódó programterveink részleteiről is beszámolunk. Fontos leszögezni: továbbra is megkerülhetetlennek tartjuk a román—magyar párbeszédet, s épp ezért ebben az évben is megszervezzük a már hagyományosnak számító román—magyar konferenciánkat” – hangsúlyozta az EMNT ügyvezető elnöke, aki felszólalása végén üdvözölte az év elején aláírt hárompárti autonómianyilatkozatot, s kijelentette: reméli, hogy az önrendelkezési törekvések kapcsán további konkrét lépések is lesznek.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Facebook