Fontos eredmény: megújul a Szacsvay-iskola Nagyváradon!

Fontos eredmény: megújul a Szacsvay-iskola Nagyváradon!

Amint arról már a széles közvélemény is értesülhetett, a Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta azokat a műszaki és gazdasági mutatókat, melyek szükségesek a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola főépületének felújításához. A beruházás költsége 5,9 millió lej lesz áfa nélkül (mintegy 1,5 millió euró), melyet – helyi költségvetésből – az önkormányzat biztosít.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete üdvözli a képviselő-testület döntését, mely az iskolába delegált vezető tanácsi tagjainknak, élükön Habinyák Istvánnal, szervezetünk megyei elnökével, többször is megfogalmazott kérése nyomán született meg, és mellyel régi adósságát róhatja le a város, hiszen az iskola főépületének felújítása már hosszú ideje várat magára. A mostani döntés eredményeként diákjaink korszerű, megújult épületben folytathatják majd tanulmányaikat. A Szacsvay Imre mártír jegyző nevét viselő oktatási intézmény Nagyvárad egyetlen tisztán magyar tannyelvű általános iskolája, mely a mintegy 900 itt tanuló diákjával identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb bihari fellegvára, olyan érték, melyet óvnunk és gyarapítanunk kell.

Külön elismerésre méltónak tartjuk, hogy a városvezetők úgy döntöttek, saját erőforrásból – Nagyvárad helyi költségvetéséből – finanszírozzák az egyébként igencsak költséges felújítást. Úgy gondoljuk, ez is bizonyítja, hogy volt értelme a szervezetünket sorozatosan érő támadások ellenére is a párbeszéd útját keresni a város vezetésével, s az önkormányzattal folytatott tárgyalások során, hosszú és kitartó munkával, képviselni – egyebek mellett – a Szacsvay-iskola felújításának ügyét is, ráadásul olyan körülmények között, hogy a Néppárt jelenleg még nem rendelkezik helyi tanácsossal a város képviselő testületében.

Annak érdekében, hogy Nagyvárad magyarsága fejlődő és életképes közösség maradhasson az elkövetkezőkben is, meg kell találnunk annak a módját, hogy a magyar érdeket érvényesítve, szót értsünk a román többség képviselőivel, megértetve velük is, hogy építő, törvénytisztelő lakói vagyunk városunknak, egyenrangú polgárok és adófizetők, akiknek szintén részesülniük kell a város gyarapodásából. A Szacsvay-iskola ügyében elért siker jól mutatja: munkánk nem volt hiábavaló, a következetes kiállás meghozta gyümölcsét, s a Néppárt fontos eredmények felmutatására is készen áll a nagyváradi és Bihar megyei összmagyar érdek szolgálatában.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook