„Fontos, hogy minél többen aláírják az SZNT kezdeményezését”

„Fontos, hogy minél többen aláírják az SZNT kezdeményezését”

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésével kapcsolatos tudnivalókról, és az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei egyeztető testületének munkájáról számolt be sajtótájékoztató keretén belül Moldován Gellért, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke, valamint Habinyák István, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke.

Moldován Gellért röviden összefoglalta a polgári kezdeményezés célkitűzéseit, kiemelve, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a kezdeményezés sikerének fontosságát. A hosszú távú jótékony hatások mellett, vannak rövid távú stratégiai érdekek is az aláírásgyűjtés kapcsán, hiszen nem mindegy, hogy a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján egy sikeres nemzetstratégiai kezdeményezésnek örülhet-e a kárpát-medencei magyarság, vagy egy esetleges kudarc nyomja rá a bélyegét a 2020-as évre. A Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a polgárok nagy része régóta bizalmatlan mindenféle aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, erről gondoskodott a politikum az elmúlt három évtizedben, mely nem egyszer hamis ígéretekkel, komolytalan célok érdekében élt vissza az emberek bizalmával ilyen téren is. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy ez egy valós és óriási téttel bíró kezdeményezés, melynek mind sikere mind pedig esetleges kudarca komoly következményekkel járhat.

Moldován Gellért arra kért minden magyar embert, akinek fontos a közösség sorsa, jövőbeli boldogulása, hogy írja alá az SZNT kezdeményezését, és fogadja bizalommal a Néppárt önkénteseit, akik Nagyváradon és a megyében is házról házra járva gyűjtik a szignókat. Jó hír ugyanakkor, hogy az elmúlt napokban szemmel láthatóan megugrott az aláírások száma. Nem csak a Néppárt, hanem az RMDSZ, az SZNT és az EMNT is szervezett formában gyűjti az aláírásokat egész Erdélyben. Jó látni, hogyy ilyen ügyek mellett körvonalazódik a sokak által áhított egység – tette hozzá Moldován, aki kitért arra is, hogy az aláírni szándékozók megtehetik ezt a már említett módon a párt önkénteseinél, de akár a párt Kálvin utca 1 szám alatti irodájában is, vagy online módon a  https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiativeweboldalon. A papír alapú aláírásokat folyamatosan összesítik, és digitalizálják – tudatta a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke.

Habinyák István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: jól halad az Erdélyi Magyar Szövetség  megyei egyeztető testületének munkája azokon a helyszíneken, ahol mind a Néppártnak mind pedig a Magyar Polgári Pártnak vannak helyi szervezetei. A tervek szerint március kilencedikéig lezárul a munka, amely időpont után a szövetség nevesíti jelöltjeit – közölte Habinyák István. Mi azokat az embereket szeretnénk megszólítani, akik kiábrándultak a politikából, azok számára nyújtunk alternatívát, akik még soha nem szavaztak, vagy azt fontolgatják, hogy esetleg egy román pártra voksolnak – hangsúlyozta a Néppárt Bihar megyei elnöke

Facebook