Időszerű nagyváradi és érmelléki közügyekről

A jogi helyzet tisztázódása után indulhat a a megvalósíthatósági tanulmány melyet a közbeszerzési eljárás követ, s végül a kivitelezés, valószínűleg a jövő évben.Időszerű nagyváradi és érmelléki közügyekről

Időszerű nagyváradi és megyei ügyekről tartott sajtótájékoztatót Zatykó Gyula a Néppárt alelnöke, polgármesteri tanácsadó, valamint Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke.

Iskolafelújítás és új park

Zatykó Gyula ismertette: Nagyvárad Biharpüspöki negyede eddig egyetlen parkkal sem rendelkezett, ilyen típusú köztér nem állt a lakosok rendelkezésére. Ezt a hiányosságot igyekszik most pótolni az önkormányzat a Templomdomb (Rectorului) utcán kialakítandó új parkkal.

A mezőgazdasági minisztérium tulajdonából a közelmúltban kormányhatározattal az önkormányzat tulajdonába került területen kiépülő mintegy kétezer négyzetméteres park egy régi hiányt pótol, mondta el Zatykó Gyula. A jogi helyzet tisztázódása után indulhat a megvalósíthatósági tanulmány melyet a közbeszerzési eljárás követ, s végül a kivitelezés, valószínűleg a jövő évben. Püspöki régi magvához tartozó területen megvalósuló park, illetve a közeljövőben itt leaszfaltozásra kerülő öt utca jelentősen emeli majd az itt élők komfortérzetét, egyúttal növeli a negyed értékét. Ez a zöld övezet nem a participatív költségvetést nyert park, hanem egy már régebbi terv megvalósulása. A polgármesteri tanácsadó egyúttal felhívta a püspöki lakosok figyelmét arra, hogy a negyedet érintő javaslataikkal, észrevételeikkel forduljanak hozzá bizalommal.

Egy másik témát érintve, Zatykó szót ejtett a Szacsvay Imre általános iskola felújításával kapcsolatos fejleményekről is. Jelen pillanatban a technikai igények felmérése zajlik, a felújítás maga pedig előre láthatólag két évet vesz majd igénybe. A felújítás teljes körű lesz, vagyis a kábelek, közművek cseréje mellett a teljes épületegyüttes megújul majd, beleértve az osztálytermeket is. Az udvaron található, Sztarill Ferenc által tervezett neogótikus kápolnát az illetékesek szeretnék „láthatóvá” tenni, így az épületet takaró kerítést egy szakaszon vélhetően lecserélik, hogy így az utcáról rálátás nyíljon a művészi értékkel bíró műemlék jellegű szakrális épületre.

Ipari parkokról és határátkelőről

Habinyák István az Érmellék munkaerőpiaci és demográfiai helyzetét érintve felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne, hogy ipari parkok valósuljanak meg a megye magyarlakta térségében. Konkrét helyszínekre kitérve megemlítette: a mihályfalvi gyárbezárások és elbocsátások tükrében egyértelmű, hogy a debreceni BMW gyár építése munkaerő elszívó hatással bír majd. Ez önmagában nem lenne gond, amennyiben ellensúlyozni lehetne azzal, hogy a gyár alvállakozói logisztikájuk egy részét a megvalósuló érmihályfalvi, vagy akár margittai ipari parkba tudnák telepíteni. Ez helyi szinten új munkahelyeket teremtene, fejlődne az infrastruktúra, vagyis egyértelmű előnnyé válna a debreceni BMW gyár közelsége.

Ennek egyik alapfeltétele ugyanakkor az lenne – fogalmazott Habinyák – hogy Mihályfalván új határárkelő épüljön ki a teherforgalom számára, hiszen csak így lenne rentábilis a beszállító cégek számára tevékenységük egy részének a megvalósuló ipari parkokba történő kiszervezése. A jelenlegi helyzet az, hogy a teherforgalom Debrecen irányába hatalmas kerülőkre kényszerül, ezen segíthetne az új határátkelő. Az ipari parkok létrehozása, és a határátkelő kibővítése elemi érdeke az Érmellék magyarlakta településeinek – zárta a gondolatot a Néppárt megyei elnöke.

Facebook