Jean-Claude Juncker december 1-ről szóló nyilatkozata a Karl Marxot dicsőítő korábbi kijelentésének párja

Jean-Claude Juncker december 1-ről szóló nyilatkozata a Karl Marxot dicsőítő korábbi kijelentésének párja

Elszomorító, de sokatmondó, hogy az Európai Bizottságnak olyan elnöke van, aki vagy nem ismeri a történelmet, vagy szándékosan ártani akar azon európai polgároknak, akiknek őseit az első világháború utáni békerendszer juttatta kisebbségi sorba.

Jean-Claude Juncker néhány nappal ezelőtti kijelentése, miszerint december elseje európai ünnep, sem tartalmi jelentésében, sem pedig jogilag nem felel meg a valóságnak. A közös európai ünnepek ugyanis azok, amelyeket minden európai polgár egyformán magáénak tekint elsősorban azért, mert összeköt bennünket, nem pedig elválaszt. Az európai bizottság elnöke semmibe veszi azon európai polgárok érzéseit, akiknek nagyszüleit és őseit az első világháborús békerendszer juttatta kisebbségi sorba.

Ahelyett, hogy azzal foglalkozna, hogy az őshonos közösségek védelme érdekében dolgoz ki uniós normát, a bizottság elnöke azokat sértegeti, akiket képviselnie kellene. Itt Erdélyben, még a jobb érzésű román honfitársaink is elismerik, hogy mi, erdélyi magyarok, nem örülhetünk annak, hogy az anyaországtól elszakítva, kisebbségi sorba kerültünk, mint ahogyan az Észak-Bukovinában élő románok sem ünneplik augusztus 23-át, a Molotov—Ribbentrop-paktum évfordulóját.

Illendő lenne, ha Juncker úr bocsánatot kérne azoktól az európai polgároktól, kinek ősei az első világháborús békerendszerek elszenvedői voltak, és akik mindmáig elszenvedik annak következményeit.

Egy magát európainak tartó brüsszeli vezetőtől ez lenne a minimum.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke

Facebook