Kárpátalján zárult az idei Magyarok Kenyere program

Kárpátalján zárult az idei Magyarok Kenyere program

Lezajlott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem idei programjának zárórendezvénye, amelynek a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon adott helyet. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyarok Kenyere projekt által támogatott és szervezett egész éves programsorozat megmozgatta az egész Kárpát-medence magyarságát. A magyar gazdák adománya idén is több tízezer magyar gyermek ellátásához járul hozzá határokon innen és túl. Az alkalmat megtisztelte Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.

Minden eddiginél több, 5700 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt a Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem program keretében az idén. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként pénteken a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozó ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, illetve a program fővédnöke, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat. A helyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket ajándékoztak a gyermekotthon lakóinak.

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Mint ismeretes, ennek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. Idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda – 3551 anyaországi és 2117 külhoni – felajánlása révén. Az adományozók száma csaknem 25 százalékkal haladta meg a tavalyi 4600 főt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, mely lerakatok júliustól, augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött 791 tonna búza mintegy 472 tonna lisztet eredményezett, amely több tízezer gyermek ellátását biztosítja, többek között Bihar megyében, illetve az Érmelléken is.

Az érmelléki gazdák is kivették részüket az adományozásból

Bihar megyében az augusztus 20-i ünnepség részeként ért véget a Magyarok Kenyere program búzagyűjtése, záróeseményként a nagyváradi Szent László téren a magyar történelmi egyházak képviselői áldották és szentelték meg az összegyűlt búzából készült kenyereket, majd szétosztották az ünneplők között. A megye mintegy száz gazdája közel hét tonna búzát adományozott a nemes kezdeményezés segítésére.

Az esemény részeként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában az egyházközségeknek szánt kenyereket is kiosztotta az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE). A megyében az EMGE Szövetségen belül az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Hegyközi Gazdák Egyesülete, illetve a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete 2012-ben kapcsolódtak be az anyaországban 2011 óta szervezett gyűjtési akcióba. Mint eddig minden esztendőben, a Biharban sütött 34 darab, egyenként ötkilós kenyérből azon települések egyházközségeinek juttattak az Úr asztalára, mely települések búzaadományaikkal hozzájárultak a programhoz. A régióban összegyűjtött búzát, mint eddig mindannyiszor az érmihályfalvi Gazsi-malom őrölte meg térítésmentesen, a kenyereket pedig a nagyszalontai Torpan-pékség sütötte. A gazdák adományként létrejött liszt Bihar megyei egyházi fenntartású gyermekotthonokhoz kerül.

Ismét ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF)

A nagydobronyi záróünnepséget követően ismét ülésezett a Kárpát-medence legnagyobb gazdaegyesületeit tömörítő fórum, a KEF. Jakab István MAGOSZ-elnök és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének rövid köszöntőjét követően a tagegyesületek képviselői számoltak be szervezeteik és az általuk képviselt gazdák helyzetéről és tevékenységéről. Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségének (EMGE-Szövetség) elnöke, Csomortányi István felsorolta a tagegyesületek tevékenységi területeit, beszámolt a kézműves élelmiszertermékek népszerűsítésére felépített vásármozgalmakról, valamint a nemrégiben ezeknek a termékeknek a népszerűsítésére Kolozsváron nyitott helyi termékek boltjáról. Elmondta, a gazdák legfőbb gondja továbbra is, hogy ki vannak szolgáltatva a kereskedők és integrátorként fellépő óriás-agrárcégek visszaéléseinek, miközben az egymást évente váltogató bukaresti kormányok szaktárcái képtelenek átlátható szabályokat alkotni, nem fűződik érdekük az erdélyi családi gazdaságok segítéséhez és vészhelyzetben, mint amilyen a két éve tomboló sertéspestis, szintén képtelenek hatékony és eredményes cselekvésre. Halvány reményre ad okot, hogy a jelek szerint a következő agrárminiszter legalább erdélyi, azaz kolozsvári lesz.

A fórum második felében a 2020-tól várható Közös Agrárpolitika (KAP) uniós támogatási szabályairól eset szó, illetve az ezzel kapcsolatos anyaországi érdekekről hallhattak a gazdaegyesületi vezetők, majd Skapinyecz Péter, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési hálózat cégvezetője számolt be a Kárpát-medence különböző régióiban magyar állami segítséggel zajló gazdaságfejlesztési programok tapasztalatairól.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

(Főoldalon: Herczegh Anita – fotó: Origo)

Facebook