Kiválósági Díjak megszavazása Érmihályfalván, politikai felhangokkal

Kiválósági Díjak megszavazása Érmihályfalván, politikai felhangokkal

Rendes havi tanácsülés volt hétfőn Érmihályfalván. A helyi képviselő testület hét napirendi pontban, nyolcadikként az “egyebekben” hozott határozatot. Elsőként jóváhagyták a Pro Érmihályfalva Egyesülettel való együttműködést a fesztivál lebonyolítása érdekében, majd a rendezvény programját is egyhangúlag megszavazták. Később a Kiválósági Díjak odaítélésére is sor került, ami némi értetlenséget váltott ki egyes önkormányzati képviselőknél – többek között a néppártos Czeglédi Júliánál is – , mivel úgy vélték, hogy az előterjesztések után kellett volna megszavazni és véglegesíteni a kitüntetetteket, nem pedig egy de facto határozattervezet tényét felülírni és felülszavaztatni. (Kérdés, mi megy a kormánybiztosi hivatalhoz: egy új határozat-tervezet a kiszemezettek névsorával, amit megelőlegeztek a szavazatukkal?) Tény, hogy a Néppárt egyetlen jelöltje sem (Szilágyi Ferenc Hubart többkötetes író, költő és képzőművész és Szabó János kulturális előadó, Móka-alapító, színházi tevékenységéért többszörös külhoni díjazott) ütötte meg az RMDSZ pártmércéjét, ahogyan Dronca Floare nyugdíjas pedagógus sem.

A megszavazottak listája a következőképpen alakult:

  • poszt mortem díszpolgári címet kap Kiss Imre tanár
  • menedzser kategória: Savu Ovidiu Augustin
  • kultúra kategória: id. Lupsa János
  • oktatás-sport kategória: Szabó Zoltán
  • egészségügy kategória: Kovács Béla
  • magánbefektetői kategória: Ardelean Ioan Tiberiu.

A kitüntetések átadására május 17-én, pénteken 17.30 órától kerül sor a helyi tanács ünnepi ülésén. Helyszín a Gödör rendezvényház.

A tanácsülés végén az “egyebeknél” Zima Marius nemzeti liberális tanácsos tette szóvá (tőle szokatlan vehemenciával), hogy jobban ki sem lóghatott volna a politikai lóláb, és hogyan lehetséges az, hogy egyes jelölteknél még az ilyen fajsúlyú kitüntetéseket is a politikai hovatartozások határozzák meg. Mire Nyakó József polgármester a tőle már megszokott “kulturált” módon válaszolta meg a kardinális kérdést: mit gondolnak itt egyesek, minden “pityipalkónak” osztogatják itt a díjakat?

(Hol érnek fel ezek a “pityipalkók” az alulírottal együtt egy polgármesteri bokához, aki pár hónappal ezelőtt szintén e “nemes polgármesteri boka” viszonylatában mérettetett meg, méghozzá plénumban – szerk. megj.)

Sütő Éva

Facebook