Kóbor kutyák, állatvédők kontra lakosság biztonsága

Kóbor kutyák, állatvédők kontra lakosság biztonsága

Szinte hetente hallani Érmihályfalván, hogy kutyafalka támadott meg járókelőket az utcán, rontanak rá biciklisekre fényes nappal, vagy este. Gyalogosan már közlekedni sem lehet biztonságosan a város utcáin csapatokba verődött ebektől. Nyakó József polgármester szerint patt helyzet alakult ki a hivatalok és az állatvédők között, akik kijárták, hogy ne lehessen akármilyen módszerhez nyúlni, ha a városvezetőség ellenőrzés alatt akarja tartani a helyzetet.

Egyszóval pénz hiányában semmilyenhez nem lehet nyúlni, mert hiába alakítanának ki menhelyet, legtöbb állatvédő az önkormányzatok mellett csak elméletben támogatná, járulna hozzá fenntartásához, gyakorlatban már kevesebb kutyavédő tolongana az örökbefogadásnál, vagy az önkéntes gondozásnál. Az utcán való etetés és abajgatás nem old meg semmit. Nekik “köszönhetően” számolódott fel a margittai, illetve a szatmári menhely is.

Viszont az sem megoldás, hogy naponta ebek tucatja üldözze, harapdálja a járókelőket, mely ebek talán nem is annyira kóbor ebek, mint “hivatásos” házőrzők, akik gazdával rendelkeznek, de kicsapják őket, mert azzal is „egy szájjal kevesebb” a háznál. A tömbház lakók is panaszkodnak, hogy lehetetlen az éjszakai pihenés, mert folyamatos kutyamarakodás veri fel a csendet, magánházaknál pedig kerítéseket tesznek tönkre, csapásokat alakítva ki a kerteken át más városnegyedek felé.

A napokban egy biciklivel közlekedő fiatal lányt támadtak meg a Vörösmarty utcán (a régi Gosztát-tömbházak mellett), tegnap pedig egy másik személyt, utóbbi viszont nem úszta meg harapások nélkül. A hivatal keresi a megoldásokat a tarthatatlan helyzetre – mondja a polgármester.

Mi meg az állatorvosokat kérdeznénk tisztelettel, miért is volt pár évvel ezelőtt az a nagy felhajtás a kutyák chipelésével, ha képtelenek beazonosítani az ebek gazdáit, legfeljebb csak az udvaron, és csak az oltási könyvvel a kezükben? Mit szolgált-szolgál ez a cirkusz kutyabefogás és kutyamenhelyek nélkül?

Emlékeztetném a kutyatartókat és az állatorvosokat, hogy Romániában 2014. március 15-én lépett érvénybe az 1059-es kormányhatározat, amely az ország területén fellelhető kutyák kötelező mikrochipelését, egy országos adatbázisba történő bevezetését, illetve a kóbor kutyák ivartalanítását írja elő. A rendelet gyakorlati alkalmazása a gazdák számára nem kis költséggel járt.

Az állatok azonosításáról szóló rendelkezés, az egységes országos adatbázisba való bevezetésükről szól, mely során az állat és tulajdonosa adatait is rögzítik.

Nem várja el senki, hogy ebek után futkározzanak a chipazonosítóval, viszont a hivatal és az állatorvosi kamara valamilyen konszenzusra juthatna az ügyben, hisz a járókelők biztonsága a tét. Néhány kicsapott kutya gazdájára szabott csípős büntetés precedens értékű lehetne, és minden bizonnyal az utcaajtók se maradnának tárva-nyitva, ami merőben megfelezné a kóbor kutyák hadát.

Arról nem is szólva, hogy bármikor helyreállhat a rend az oktatásban is. Ki lesz a felelős egy tragédiáért?

Sütő Éva

Facebook