Legyen Marosvásárhely az új magyar egység kiindulópontja!

Legyen Marosvásárhely az új magyar egység kiindulópontja!

Az új magyar egység megteremtéséért és a magyarellenesség miatt vonulnak utcára október 1-jén Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt és a Minta ifjúsági szervezet szervezésében.

Sándor Krisztina: „Meg kell tanulnunk kulcshelyzetekben egyszerre lépni”

„Legutóbb másfél hónappal ezelőtt, augusztus 20-án, találkoztam önökkel ugyanitt, a felemelő, közösen megélt nemzeti ünnepünkön. Rá két napra Marosvásárhely polgármestere – a nemzeti ünnepünkre való mindenféle tekintet és tisztelet nélkül – bejelentette, hogy kezdeményezi a római katolikus iskola épületének visszaállamosítását. Kérdem én: mikor jön el az ideje annak, hogy bármely erdélyi város polgármestere, bármely erdélyi megye vezetője e városok múltját és az ott lakó magyar közösséget tiszteletben tartsa? Mikor érjük meg azt, hogy elismert és megbecsült tagjai lehetünk annak a társadalomnak, amelynek fenntartásához ugyanolyan mértékben járulunk mi is hozzá, mint a számbeli többség?! Tudom, egyelőre költői kérdések ezek. Főként itt, Marosvásárhelyen” – kezdte felszólalását Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke rámutatott: ahol már 20% alá csökkent a magyarság létszáma, ott elkezdték felfedezni a város sokszínűségét, értékes magyar vagy szász örökségét, de ahol még 43%-ot alkot a magyarság – mint például Marosvásárhelyen –, ott „még vívni kell a harcot egymással”. „Románia 12 éve tagja az Európai Uniónak, és még több éve annak, hogy aláírta azokat a nemzetközi egyezményeket és ajánlásokat, amelyek lehetőséget adnak a békés egymás mellett élésre. És mégsem ez a szempont: hanem a csendes, alattomos – olykor felszínre is törő – igyekezet, aminek célja csak egy lehet: hogy mi itt ne legyünk, hogy mi itt ne érezzük jól magunkat, sőt, se terveink, se jövőképünk ne legyen.Ebbe mára sokan beletörődtek, emiatt sokan elmentek, de akik ma itt vagyunk – azokkal együtt is, akik nem mertek vagy nem akartak ide jönni bármilyen okból is –, azoknak fel kell venni a kesztyűt. Vállalni kell a harcot, a helytállást, és mindenek felett: saját törvényeink betartását és betartatását! Számon kell kérni a létre nem hozott egyetemi kart, követelni Beke és Szőcs szabadon bocsátását, az Úz-völgyi temető maradéktalan visszaállítását, a visszaállamosítás azonnali beszüntetését. Meg kell tanulnunk kulcshelyzetekben egyszerre lépni. Ebben mindhárom pártnak és a két nemzeti tanácsnak is megvan a maga felelőssége. Remélem, a bölcsesség is megadatik hozzá. Mielőbb, annál jobb” – zárta beszédét Sándor Krisztina.

Csomortányi István: „Amennyiben sikerül programjainkat összeegyeztetni, és vállalja, hogy függetlenként indul, akkor Soós Zoltán jelöltségét támogatni tudjuk”

„Az idei nyár sok tekintetben nevezhető rendkívülinek, s olyan időket hozott vissza, melyekről azt gondoltuk, egyszer és mindenkorra eltűntek az erdélyi magyarság hétköznapjaiból. Az Úz-völgyi eseményekkel kezdődött provokáció-sorozat is azt bizonyítja, hogy Romániában állami szintre emelkedett a magyarellenesség. Épp ezért mára már nem elég kizárólag beadványokkal, feljelentésekkel és kérvényekkel harcolnunk igazunkért: itt, a közterületeken – miként most a marosvásárhelyi Színház téren is –világossá kell tennünk akaratunkat és azt, hogy elutasítjuk a provokációt, az intézményesített magyarellenességet és az etnikai feszültségkeltést” – kezdte felszólalását Csomortányi István. A Néppárt elnöke elmondta, a marosvásárhelyi megmozdulásnak két fő üzenete van: a Ne bántsd a magyart! jelszóval az erdélyi magyar közösséget ért sorozatos támadásokra kívánják felhívni a figyelmet, miközben szükségessé vált egy új magyar egység megteremtése is. „Amikor egységről beszélünk, nem egypártrendszerről beszélünk. Szerencsére mára már a legtöbben megértették, hogy a politikai pluralizmus érték, az egység gondolata pedig nem lehet a politikai monopólium fenntartásának eszköze. Mi egy olyan új magyar egység és magyar-magyar együttműködés megteremtését kérjük, melyben mindenkinek helye van, s ahol egyetlen közös cél van: a nemzeti érdek szolgálata” – hangsúlyozta Csomortányi. A pártelnök rámutatott: Marosvásárhely helyzete az erdélyi magyarság helyzetének keresztmetszete, s ha ott nem sikerül a magyarság szempontjából pozitív előmozdulást elérni, az a teljes közösség életére is kihatással lehet. „Ha valahol elsőként meg kell oldani a magyar-magyar együttműködés kérdését, akkor az épp Marosvásárhely. Ahogy korábban, most is azt kérjük, hogy egy olyan koalíciós vagy független polgármester-jelöltje legyen Székelyföld fővárosának, melyet mindenki nyugodt szívvel tud támogatni. Bár jelen kérésünket az RMDSZ megkerülte, még mindig azt mondom, van megoldás: amennyiben sikerül programjainkat összeegyeztetni, és vállalja, hogy független jelöltként elindul, akkor Soós Zoltán jelöltségét támogatni tudjuk. Legyen Marosvásárhely a kiindulópontja a magyar-magyar párbeszédnek és az új egységnek” – zárta felszólalását Csomortányi István.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook