Levették a napirendről március 15-e ünnepnappá nyilvánítását

Levették a napirendről március 15-e ünnepnappá nyilvánítását

Elhalasztotta szerdán a román képviselőház az RMDSZ törvénytervezetének a vitáját, amely értelmében a magyar közösség ünnepnapjává nyilvánították volna március 15-ét. A javaslatot visszaküldték a szakbizottságba.

A tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről – közölte Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

A Băsescu-féle magyarellenes párt részéről (PMP) Marius Paşcan alsóházi frakcióvezető telefonon jelentkezett be a plenáris ülésen, és kérte, hogy a javaslatot vitassa meg és utasítsa el a ház, mivel az „megalázó”, és a szakbizottsághoz való visszaküldése csak azt a célt szolgálja, hogy az RMDSZ megfelelő pillanatot találjon elfogadtatásához.

Marcel Ciolacu erre azt felelte, hogy a szakbizottsághoz való visszaküldés szabályszerűen és a frakcióvezetők konszenzusával történt. A képviselőházi elnök álláspontját a PSD és a PNL törvényhozói is támogatták.

A tervezet így két hétre visszakerült a parlamenti bizottság elé. A tervezet lehetővé tenné, hogy a magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással. A munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken.

A képviselőház döntő fórum ebben a kérdésben – tájékoztat az Agerpres.

Facebook