Pető Dalmáéknak nem fontos, hogy Biharpüspöki utcái le legyenek aszfaltozva

Pető Dalmáéknak nem fontos, hogy Biharpüspöki utcái le legyenek aszfaltozva

Mint arról beszámoltunk, egy újabb, a nagyváradi helyi tanács múlt csütörtöki ülésén megszavazott határozattal zöld utat kapott az évtizedek óta elhanyagolt Biharpüspöki hat utcájának rehabilitálása. A felújítás technikai sarokszámait, és a pontos nyomvonalakat tartalmazó tervezet gond nélkül átment a szavazásnál, annak ellenére, hogy a PSD tartózkodott, és ugyanezt tette a négyfős RMDSZ-frakció is.
A helyszínen tartózkodóktól megtudtuk, hogy a gyűlés alatt Pető Dalma folyamatosan egyeztetett PSD-s kollégáival, majd a szavazásnál egyformán voksolt a két frakció.

Az ülésről beszámoló Bihari Napló riportere fel is tette a kérdést Kirei Melindának, miért nem szavazták meg a Biharpüspökiben élő magyaroknak rendkívül fontos tervezetet? A válasz finoman szólva is döbbenetes: szöget ütött a fejükbe a PSD véleménye, miszerint a felújítási munkák során állami tulajdon kisajátítására is sor kerülhet (holott Bolojan polgármester tisztázta, szó sincs ilyesmiről) és amúgy is „elvi okokból” ellenzik a kisajátítást.
Akárhogyan is próbáljuk értelmezni, a következtetés egyértelmű: az RMDSZ-nek fontosabb a román állam vélt tulajdonának védelme, mint az évtizedek óta hátrányos helyzetű Biharpüspöki fejlesztése, az ott élő magyar emberek életminőségének javítása. Ezért pedig hajlandóak a régi szövetségessel, a posztkommunista PSD-vel is együtt szavazni.

Elvi okokról hallani az RMDSZ-es politikusok szájából enyhén szólva is nevetséges, hiszen évekkel ezelőtt a püspöki keleti terelőút folytatását jelentő Hegyesi Márton utca építésekor éppen az RMDSZ-nek nem volt semmi kifogása az akkori kisajátítások ellen, pedig akkor több magyar családot is kilakoltattak. Mint ahogyan 2019-ben egészen „véletlenül” megszavazták a váradszőllősi kisajátításokat is. Püspöki tekintetében pedig ott árt az RMDSZ-frakció ahol tud, hiszen ha rajtuk múlik, sohasem készült volna el a Néppárt által is szorgalmazott befejezés előtt álló elkerülő út, tekintve hogy 2017-ben nemmel voksoltak rá. Összefoglalva az RMDSZ álláspontja ezekben a kérdésekben minden csak nem elvi, és végképpen nem következetes, ezzel a csapongó, fejetlen vonalvezetéssel pedig egyáltalán nem a magyar lakosság érdekeit szolgálják.

Lecke magyar érdekképviseletből

Az RMDSZ-frakció furcsa viselkedése – emlékezetes, hogy ugyanezen a tanácsülésen a háromnyelvű feliratokat sem szavazták meg – még Ilie Bolojannak is szemet szúrt, aki a szavazás után felszólalva ki is oktatta a tulipánosokat a magyar érdekek védelméből, mondván, hogy reméli, a végszavazásnál majd igennel voksolnak, lévén hogy a frissen aszfaltozott utcákat nem ő, hanem a Püspökiben még többséget adó magyar emberek használják majd…

Mi csak remélni tudjuk, hogy egy ilyen gyalázatos mélypont után legalább egy pillanatra elszégyellték magukat.

K. Szalárdi István

Facebook