Politikai helyzetértékelő az új magyar egység esélyeiről

Politikai helyzetértékelő az új magyar egység esélyeiről

Országos és helyi ügyekről tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon Csomortányi István, az Erdély Magyar Néppárt elnöke, valamint Zatykó Gyula, a párt alelnöke. Az országos belpolitikai eseményeket értékelve Csomortányi elmondta: a PSD kormány bukása után a bukaresti magyar képviselők nem éltek a helyzet adta lehetőséggel, hiszen megszavazták mind a bizalmatlansági indítványt, illetve rövid időn belül megállapodást is aláírtak a liberálisokkal. Ez a gyakorlat hosszú évek óta sajátja az RMDSZ-nek, ugyanígy járt el mindhárom PSD-ALDE kormánnyal. Sajnos három év úgy telt el ebből a parlamenti ciklusból, hogy az RMDSZ támogatása semmilyen kézzelfogható eredményt nem hozott a magyar közösségnek, sőt közösségi ügyeinkben visszalépések tapasztalhatóak. Sem a nyelvi jogaink ügyében, sem a restitúciós ügyekben, sem az oktatási ügyekben nem történt értékelhető előrelépés, a magyarok lakta települések továbbra is kevesebb forráshoz jutnak mint a román többségűek.  Azt is látni kell, hogy a sorozatos rossz döntésekért az RMDSZ-ben senki nem hajlandó vállalni a felelősséget, sőt, úgy tesznek mintha minden a legnagyobb rendben lenne  – jelentette ki a párt elnöke.

A Néppárt elnöke úgy értékelt: Az RMDSZ a PNL számára is biankó csekket állított ki a kormányzati támogatás tekintetében. A magyar közösség számára legfontosabb ügyeket nem tűzték napirendre, sőt az elmúlt években keletkezett újabb ügyek (Úz völgye, Beke-Szőcs ügy) sem kerültek napirendre. Az RMDSZ egyedüli célja egypártrendszeri uralmának megtartása, hiszen vezetői pozíciókról egyezkednek Bukarestben nem pedig közösségi ügyeinkről.

Csomortányi István a Néppárt és a Magyar Polgári Párt közeledését értékelve úgy vélte: első lépés lehet ez azon az úton,  melynek végén remélhetőleg valamennyi erdélyi magyar politikai alakulat együttműködését el lehet érni. Az előttünk álló választásokon a legszélesebb körű magyar-magyar együttműködés nélkül nem lehet elérni a szükséges eredményeket. Éppen ezért a Néppárt ezt kéri az RMDSZ-től, hogy legyen partner az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívásában, induljunk el együtt az új magyar egység felé vezető úton – zárta a gondolatmenetet a párt elnöke.

Zatykó Gyula a megyei ügyekre rátérve kifejtette: az RMDSZ három éve megyei szinten is a  kormánypártokat választotta partnerül, annak ellenre, hogy a megyében a liberálisok alkották a legerősebb politikai csoportosulást. Ez oda vezetett, hogy három éven keresztül folyamatos politikai háború zajlott a megyei tanácsban. Ez a megye lakosságát nem segítette semmiben, főleg az a taktika nem, hogy a megyét uraló politikai erők, – köztük az RMDSZ – szabályosan elzárták a forrásokat az ellenzéki vezetésű településektől. A kormányváltás után megyei szinten is változott a helyzet, a következő nyolc hónap PNL-ALDE dominanciát fog hozni. „Kimondhatjuk nyugodtan, hogy a Néppárt jól döntött, amikor más úton indult el, és kiépítette a kapcsolatokat a liberálisokkal, hogy a magyar közösség ne maradjon teljesen elszigetelt, kiszolgáltatott állapotban” – értékelt Zatykó.

A Néppárt alelnöke az elmúlt három év megyei eredményeit elemezve elmondta: nagyobb volumenű, látható stratégia mentén történő megvalósítás nem volt a megyében. A most felálló kormányba jelölt Marcel Bolos személye garancia lehet, hogy EU-s pénzek érkeznek majd a megyébe. Zatykó kifejtette: fontos lenne, hogy ezeket a pénzeket úgy osszák el, hogy a magyar közösség ne maradjon ki belőle. Három év után nyilvánvaló, hogy itt a megyében olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy kicsi az esélye az RMDSZ-PNL megyei szintű együttműködésre. Ebben a helzetben a Néppárt az a szervezet, amely biztosítani tudja a magyar jelenlétet a megye vezetésében – jelentette ki Zatykó. „Nagyon fontos, hogy az intézmények élén magyar emberek is legyenek, a döntések szintén ott kell lenni mind városi, mind megyei szinten, és ezt csak a Néppárt tudja garantálni” – szögezte le.

Csomortányi István hozzátette:  Várad polgármestere minden bizonnyal nagy befolyással fog bírni a következő román kormányban, hiszen neve már miniszterelnök jelöltként is felmerült. „Nekünk pedig ebből a helyzetből ki kell hozni a legtöbbet, ami azt jelenti, hogy a következő ciklusban annyi fejlesztési pénzt kell a megyébe irányítani, amennyi csak lehetséges. Ezt kompromisszumokkal lehet elérni, nem pedig a megyében az RMDSZ által is alkalmazott háborús taktikával.”- értékelt a párt elnöke.

A sajtótájékoztató zárásaként a Néppárt elnöke felhívta a figyelmet az immár hagyománnyá vált nagyváradi gyertyás megemlékezésre, melyet minden évben november elsején, a volt Olaszi temetőben szervez meg a Néppárt és az EMNT. A résztvevők mint minden évben, úgy idén kirakják mécsesekből az Olaszi temető elnevezést, ezt a gyakorlatot addig folytatva, míg a volt temető megnevezését magyarul is kihelyezik – közölte az Erdélyi Magyar Népárt sajtóirodája.

Facebook