„Romániát a posztkommunisták irányítják, a legfőbb gyilkos pedig szabadlábon van” – Tőkés László és Kozma atya a forradalomról

„Romániát a posztkommunisták irányítják, a legfőbb gyilkos pedig szabadlábon van” – Tőkés László és Kozma atya a forradalomról

30 év után is csak vádemelésig jutott a román ügyészség Ion Iliescuval szemben, akit sokáig a romániai forradalom hőseként ünnepeltek, ám a 2000-es évektől végzett kutatások rámutattak: a forradalom második, úgynevezett irányított szakaszában, 1989. december 22-e után több, mint ezer embert gyilkoltak le Bukarest utcáin. Az ő vérük nem a gyűlölt diktátor, Nicolae Ceausescu, hanem a Nemzeti Megmentési Front vezetőjének kezéhez tapad. A pestisracok.hu rögzítette Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító-vezetője és Tőkés László, a forradalom hőse, volt református püspök és EP-képviselő a Nemzeti Múzeumban a héten megtartott vitáját a témában, ahol Ferkó Dániel történész, a PestiSrácok.hu munkatársa is szót kapott. Ő többek között beszámolt egy magyar állambiztonsági akcióról, amellyel 1989-ben a magyar forradalmároknak nyújtottak támogatást.

Románia egy következmények nélküli ország – hangzott el a Ceausescu-diktatúra bukásának 30. évfordulóján rendezett pódiumbeszélgetésen. Tőkés László, a forradalom hőse elfogadhatatlannak nevezte, hogy Romániát 2020-ban is az a posztkommunista elit irányítja, amely 1989 decemberében ártatlan civileket lövetett halomra, majd az egészet úgy adta el a világ közvéleményének, hogy ők a forradalmárok. A diktatúra megdöntésében kulcsszerepet játszó egykori református lelkész emlékeztetett: ’89. december 22-e után Ceausescu már nem volt hatalomban, köszönhetően annak, hogy a Szekuritáté bizonyos egységei elárulták őt és feleségét. Ebben a szakaszban a magukat a románok és magyarok megmentőinek nevező Ion Iliescu, Petre Roman és társai a bukaresti televízió hírhedt 4-es stúdiójából irányították az eseményeket. Iliescuék szekus egységeket vetettek be a felkelők oldalára átállt katonaság ellen annak érdekében, hogy tovább élezzék a konfliktust és fenntartsák a forradalom érzetét. Miközben Iliescuék tudták, hogy ha szükséges, a Szovjetunió a segítségükre siet, így nem vállaltak kockázatot a harcokkal. Az sem érdekelte őket, hogy az összecsapásoknak közben ártatlan civilek estek áldozatul.

Tőkés László így érvelt: „Ez ellen az Iliescu ellen már háborús bűntett elkövetése miatt is vádat emeltek, de a mai napig nem született meg az ítélet. Eközben ma is az ő politikai örökösei, a szociáldemokraták vannak kormányon Romániában. A PSD-n kívüli többi politikai erő is azonban a kommunisták szatelitpártjai, így vajmi kevés remény van arra, hogy a közeljövőben megszülessenek azok az ítéletek, amelyek kielégítenék a társadalom igazságérzetét a 30 évvel ezelőtti események kapcsán. Sajnos az egykori nacionálkommunisták hatalomgyakorlása miatt van akadályozva, hogy igazságot szolgáltassanak az erdélyi magyaroknak is.”

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító-vezetője fontos szerepet vállalt a romániai forradalom idején: azt a segítő hálózatot koordinálta, működtette, amely gyógyszer- és élelmiszer-segélyszállítmányokat juttatott el Erdélybe és Temesvárra. A katolikus pap szerint a 30 évvel ezelőtti események nagyszerű példát szolgáltatnak arra, hogy lehet megbékélés románok és magyarok között: „Euforikus időket éltünk akkor, románok és magyarok együtt döntötték meg a diktatúrát, akkor igazán tudtunk örülni egymásnak és testvérként tekintettünk egymásra. Hívő emberként meggyőződésem, hogy a két nép kapcsolatán az segítene, ha ezt vennék alapul, megbocsátanánk egymásnak, mert csak így tudunk közös jövőt építeni itt, a Kárpát-medencében. Erről beszélt nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is.”

Ferkó Dániel történész rámutatott: a Kádár-rezsim nem vett tudomást arról, hogy az erdélyi magyarokat meg akarja semmisíteni a Ceausescu-rendszer. Az internacionalizmusra hivatkozva azt hazudták, hogy nem létezik olyan, hogy nemzetiségi kérdés, a szocializmusban nincs olyan, hogy magyar ügy. A történész az üdítő kivételek között beszélt a magyar állambiztonság lelkes, önkéntes csoportjáról, amely a saját szakállára 1989 nyarától kezdve támogatást nyújtott az erdélyi magyaroknak és Tőkés László küzdelmének.

(Az 1 óra 20 percez videofelvételt készítette: László Petra és Susánszky Mátyás Pál/PestiSrácok.hu, itt nézhető meg: https://pestisracok.hu/romaniat-a-posztkommunistak-iranyitjak-a-legfobb-gyilkos-pedig-szabadlabon-van-tokes-laszlo-es-kozma-atya-a-forradalomrol-ps-video/)

(pestisracok.hu)

Facebook