A „sajátos” szemétgazdálkodásnak ismét a lakosság issza a levét

A „sajátos” szemétgazdálkodásnak ismét a lakosság issza a levét

Májusban vizsgálódott a számvevőszék az érmihályfalvi önkormányzat pénzügyeiben. A vizsgálatból többek között kiderült, a város nem köthetett volna paktumot az AVE céggel, mert az nem illik bele a törvényes keretekbe. Így a blindre megkötött szerződésnek következményei lesznek, ami abból áll, hogy a vizsgálószék „kötelezi” a lakosságot az AVE cég felé utalt hivatali pénzek visszatérítésére.

Nyakó József polgármester a megyei sajtónak adott nyilatkozatában így szabadkozik:

„Azt nem lehetett hagyni, hogy kommunális szemétszállítás nélkül maradjon a város, lépni kellett, magyarázta a polgármester. Találtak erre egy céget, melynek azonban nem volt joga szerződéseket kötni a lakosokkal, a díjat a város fizette a lakosság nyilvántartott hivatalos létszáma arányában 2016 nyara óta. Működött, illetve működik a szolgáltatás azóta is, a változást a számvevőszék 3 évente esedékes ellenőrzése hozta, mely májusban zajlott. Az ellenőrök kifogásolták a fenti célra kifizetett költséget és kötelezik az önkormányzatot, hogy ellentételezésként, visszamenőleges hatállyal szedje be a lakosoktól az elvégzett szolgáltatás ellenértékét. Nyakó József hangsúlyozta: ezeken az éveken túl vagyunk, a város költségvetése nem rendült meg ettől a költségtől, ám a számvevőszéki határozat kötelező érvényű. A szemétgazdálkodásban amúgy is létezik egy általános bizonytalanság, megyei szinten például egy elhúzódó átmeneti időszakot élünk, amikor mindenki a helyzet megígért, átfogó rendezésére vár.”

A szelektív szemétgazdálkodás fiaskója eredményezte rendhagyó taksa után, most ismét a lakosság fogja inni a levét a kommunális szemétszállítás ügyének is, egy olyan intézkedésnek, amelynek előzőleg nem ellenőrizték a törvényes kereteit. Vagy ki tudja.

A lakosság nem igényelt ingyenes szemétszállítást, hogy később a felgyülemlett díjat egyszerre vagy részletekben ismét az adójához csapják, mint rendszerint minden elbaltázott és nem működő projekt költségeit, amelyeknek szintén nem volt soha felelőse. A folyamatos félmegoldásoknak és fű alatti intézkedéseknek mindig van a hátulütője. Csak az a baj, hogy mindig a lakosság hátán csattan az ostor.

Amúgy az egész szemétgazdálkodási ügy annyira zavaros már Mihályfalván, hogy ember legyen a talpán, aki ki tud belőle igazodni. Azt viszont senki sem érti, miért kellett az önkormányzatnak eljátszania a köztes szerepet az AVE és a lakosság között, hisz a dolgok logikája szerint a cég köthetett volna direkt szerződést is a lakossággal, ha más településeken megteheti.  Csakhogy a sok “taktikázásnak” ára van, ami most „érik” be.

A fejleményekre visszatérünk.

Sütő Éva  

Facebook