Szalacson is mentik a menthetőt – csütörtök éjfélig több településen árvízkészültség

Szalacson is mentik a menthetőt – csütörtök éjfélig több településen árvízkészültség

Hatalmas áradásokat okozott Bihar megyében az elmúlt három napban lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Vasárnap estétől hétfő reggelig közel 80 esetben kértek segítséget a heves esőzések miatt a Bihar megyei Körösvidéki Készenléti Felügyelőségtől. A nagyváradi, váradszentmártoni és nagyszalontai tűzoltóknak összesen 14 udvarból, alagsorból és egy parkolóból is ki kellett szivattyúzniuk az összegyűlt vizet. A legtöbb, több mint 25 hívás Élesdről és környékéről, Pestesről, Alsólugasról és Örvéndről érkezett, ahol az utcákat is elöntötte a víz, ezeken a településeken a tűzoltók hétfőn délelőtt is dolgoztak a károk elhárításán.

Azonban a megye északi településeit sem kímélte a lezúduló csapadék, így Szalacson, Ottományban, Értarcsán, Gálospetriben, Bogyoszlóban, Albison, sőt más településeken is meggyűlt a bajuk az embereknek a házak belsejébe is behatoló vízzel. A termőföldeken lassan minden kicsirázik a víztől, ami néhol féllábszárig ér.

Szerda délig érvényes vörös árvízriasztást adtak ki a hidrológusok hét megye folyóira.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a következő folyók vízgyűjtő medencéjére érvényes a harmadfokú riasztás: Tisza, Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Suceava (Suceava megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Prut (Botoşani megye).

Csütörtök éjfélig ugyanakkor első- és másodfokú árvízvédelmi készültség lesz a Tisza, Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Ér, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Bega, Ó-Bega, Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra, Cserna, Zsil, Olt, Argeş, Ialomiţa, Szeret és Prut folyón, valamint a dobrudzsai folyókon.

(Fotók: Facebook – Szalacs község)

Facebook