Szelektív hulladék adó- Önkormányzati híreink

2014. november utolsó tanácsülésén a 13 RMDSZ tanácsos támogató szavazatával megszavazták a különleges adó bevezetését azok részére, akik nem rendelkeznek szelektív illetve kommunális szemét szerződéssel.
2015. február 2-án levelet küldtem a prefektusnak amelyben a tudomására hoztam azokat a határozatokat, amelyek megszülettek ez ügyben, és azt a jegyzőkönyvet, amelyben a Polgármester úr korábban azt nyilatkozta, hogy a lakosságot a szelektív hulladék gyűjtése nem fogja terhelni semmilyen díjjal (a jegyzőkönyv 2013.09.27. dátummal érhető el a város honlapján), annál is inkább, mivel ez a projekt a környező településekkel együtt volt megnyerve, mégis csak az Érmihályfalviakat sújtja. Feltettem a kérdést, hogy miért csak a mihályfalvi lakos kell fizessen? Miért nem lett kevesebb a kommunális szemét díja, ha mostantól a hulladék egy részét szelektíven gyűjtik? Feltételezzük, hogy az egy-egy család által termelt szemétmennyiség nem lett lényegesen több mint korábban. Ha kevesebb a kommunális hulladék miért kell ugyanannyit fizetni? Ezekre a „költői kérdésekre” persze a prefektustól sem kaptam érdemi választ, ellenben azt leírta, hogy a tanács természetesen hozhat döntést speciális adó bevezetéséről, mivel az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal két szerződést kötött két különböző szolgáltatásra.
A döntés azt nem vette figyelembe, hogy a lakosság többségének a jövedelme nem teszi lehetővé, hogy a számlák kifizetése után, olyan dolgokat vásároljon, ami az eddiginél több hulladékot termel.
Betegségem miatt nem tudtam jelen lenni a 2014. novemberi tanácsülésen, amikor a Néppárt által kezdeményezett a kis nyugdíjasokat támogató szociális-jegyek bevezetését az RMDSZ 13 tanácsosa leszavazta. A névsor le volt adva határozat-tervezettel együtt (lásd a város honlapján: referat de aprobare), ahol meg van jelölve, hogy honnan lehetet volna a pénzt elkülöníteni erre a célra.

Czeglédi Júlia, tanácsos
2015 Február 15.

Facebook