Tanmedencék meleg étel helyett

Tanmedencék meleg étel helyett

A Közbeszerzéseket Felügyelő Országos Ügynökség az év elején hagyott jóvá újabb három, (Érmihályfalva, Margitta és Vaskohsziklás) tanuszodára kiírt tendert. Székelyhídon és Diófáson már zajlanak az építkezések.

A beruházások értéke egyenként mintegy 6 millió lejre rúg. A helyi önkormányzatok ehhez azzal járulnak hozzá, hogy a szükséges telkeket rendelkezésre bocsátják, illetve elvégeztetik a közüzemi munkálatokat, valamint a leendő uszodák környékét is rendezik, parkot, parkolókat építtetnek ki. A margittai, a mihályfalvi és a vaskohsziklási uszodák esetében a szerződés-aláírástól számítva 12 hónap áll majd a kivitelezők rendelkezésére, hogy befejezzék a munkálatokat (a licitet nyert cégekkel a szerződéseket június 27-én írták alá a megyei tanácsnál). A tervek szerint az uszodában lesz egy 25×12 tanmedence és egy 6×12,5 méteres gyermekmedence.

A munkálatokat bonyolító Bihar megyei Hosszútávú Fejlesztési Ügynökség emberei a mihályfalvi Gödör rendezvényház udvarán is hamarosan elkezdik a munkát, erre a kerítésre kihelyezett tábla is utal. Mindezekkel nem is lenne gond, hisz biztos nagy szükség van az effajta tanmedencékre. Gondolom nagyobb, mint a gyermekek közétkeztetésének megoldására, ami természetesen nem a helyi önkormányzatok dolga, bár nagy igyekezettel próbálták áthárítani rájuk.

Tej-kifli program vagy ebéd helyett tanuszodát a lurkóknak, hisz az úszás egészségesebb, mint a tízórai, vagy a meleg étel, aminek hiánya sajnos nem kevés hátrányos helyzetű családot érint napjainkban.

Nos, megint ott tartunk, hogy választottjainknak a prioritásokkal van gondjuk. Értjük mi, hogy „itt van egy lehetőség, fogd meg jól” alapon mennek itt a dolgok. De ez a megyei és országos szintű, valóságtól elszakadt politikum már szinte tragikomédia.

Erről mindig egy nyolcvanas évekbeli lengyel film jut eszembe (A nyugodt Nap éve), amikor a második világháborúban egy félig lebombázott varsói házban didergő és éhező szép özvegynek fagylaltkészítő gépet visz ajándékba egy amerikai katona.

Hát valahol mi is itt tartunk az inkubátorházakkal, a természetvédelmi információs központokkal (azokból is építettünk vagy hatot a megyében, amelyeknek szinte semmi hasznuk), a hulladékválogató központokkal és egyebekkel. De lehet majd a tanmedencék előtt is széles mosollyal szalagot vágni. És ez a lényeg.

Sütő Éva

Facebook