Vár alatt a török Székelyhídon

Vár alatt a török Székelyhídon

Alig pár hónapja adtunk hírt arról, hogy a Bihar megyei Székelyhíd RMDSZ-es polgármestere, egy országos pályázat adta lehetőséggel élve, a Perzsa-öbölben járt. Természetesen a Megyei Tanács rábólintásával döntött úgy, hogy közpénzen, azaz ötezer eurót elköltve kiutazik az Egyesült Arab Emirátusokba befektetőt keresni az érmelléki kisváros fellendítésére. Vagy inkább valami jövedelmezőbb üzlettársat keresni a Székelyhídhoz beosztott Hegyközszentmiklósra tévedt amerikánus helyett, akinek egy régi borospincén túl nem sokra terjedt ki az érdeklődése, holott pár évvel ezelőtt még abba is nagy reményeket fektettek.

Az ázsiai útnak viszont komoly következményei lettek. Ugyanis a közpénz herdálása (többrendbeli amerikai, olaszországi, belgiumi kiruccanás) és a döntéshozó testület szerepét lenullázó Béres önkényes döntései felett már nem tekintett el minden önkormányzati képviselő, így Májercsik Attila kilépett az RMDSZ-ből és lemondott önkormányzati  képviselői tisztségéről.
A júniusi városnapokon viszont tényleg „megröptettek” egy arabot a település kulcsfontosságú helyein, aki igazság szerint török volt, és mezőgazdasági vállalkozásokban utazott. Legalább is ezt tették közhírré a székelyhídi potentátok, hogy betömjék a sajtósok száját, mivel azok folyamatosan rajta voltak az „arabot Székelyhídra” elnevezésű parasztvakításon. Igen ám, de az emirátusi arab vagy inkább török vállalkozó dolgavégezetlenül ment haza, mert az érmelléki szegényes szikes föld, illetve a visszamaradott agrárállapotok nem kecsegtették semmilyen profittal.
Így már majdnem el is felejtődött a dubai kirándulás ürügyeként felhasznált gazdag beduin, akit, mint később kiderült, egy székelyföldi ismerős ajánlott be Béresnek üzlettársul. Ám minden bizonnyal a „projekt” megyei pártfogóinak is fájt a foguk egy újabb üzlet haszonrészére, ha már a Mudura-féle több hektáros üvegház befuccsolt Csokalyon (utóbbi is Székelyhídhoz tartozik). Így hát helyénvalónak ítélték fent is a közpénzeken való utazgatást, meglehet éppen a haszon reményében.
esenÚjabban jönnek a hírek, hogy Székelyhídra mégiscsak visszatért a keleti vagy ki tudja milyen mágnás, akinek a helyi amatőr Ér Tv – amely egyébként a Béres helyi „médiabirodalmának” része – nyilvánosságot biztosított, hogy személyesen tudathassa a plebsszel: itt az arab tőke, itt van újra, ám ezúttal már szálloda-komplexumban és lakóparkban fog fialni. A létesítmények pedig a székelyhídi vár alatt fognak égbe szökkenni, ha Isten, azaz Allah is úgy akarja. A mezőgazdaság ugyanis nem üzlet, nem hoz semmit az arab-török konyhára, főleg ha még osztozni is kéne a profiton.
Az ügy apropóján levelet írtunk Béres Csaba sajtóreferensének, ezúttal az éppen „szolgálatos” Tiponuț Tibornak, akin keresztül az új üzlet körülményei felől érdeklődtünk (volna) Bérestől. Mivel a polgármester személyesen nem ereszkedik le bármely firkászhoz azokból a „magaslatokból”, amelyekbe sikerült felküzdenie magát. A sajtóreferensen keresztül feltett kérdésekre általában két-három nap a Béres-féle gondolkodási idő. De attól is függ, hogy ki mit kérdez. Mert Tiponuț elődje is megmondta már, magára vessen, aki nem azt látja-írja, amit ők mutatnak vagy mondanak tollba neki.
cégMivel azonban már egy hét is eltelt a levél óta, úgy értékeltük, a polgármester fittyet hány minden olyan közigazgatási törvényre, amely a közérdekű dolgok nyilvánosságát garantálja. Így más forrásokból voltunk kénytelenek tájékozódni. Több helyi képviselő is megerősítette tehát, hogy az ominózus vállalkozó valóban megjelent az Érmellék homokos talaján, és bejegyeztette cégét a Béres Csaba szülői házához. Majd a város határában, a létavértesi úton lévő üzletkötőház öt munkacsarnokára is letette az igénylést. A hangárok négyzetméterenkénti ára 3 euró, ám Béres 1,5 eurót „állapított” meg a (társ)beruházónak, sőt azt is keresztülvitte, hogy valamennyi bérelt helyiség fűtését közpénzből fizessék.
Hogy választási fogás lesz-e a vár alatti területek turisztikai központtá és lakóparkká való alakítása, vagy valami fantom városrészbe fektet majd az arabus, ha egyáltalán befektet, még nem tudni. Tény, hogy a pár évvel ezelőtt épült ANL-lakásokat sem tudták belakni a székelyhídi fiatalok, hisz alig vannak már 35 év alatti, munkahellyel rendelkező friss házasok a városban, nemhogy a méregdrága lakóparkokban béreljenek maguknak apartmanokat.
De mint ahogyan a közmondás is tartja arrafelé, addig még ló döglik, hám ürül. Lehet, tavaszra már éppen golfpálya lesz a menő a vár alatt. Vagy homok importjára-exportjára szakosodnak. Abból van elég az araboknak is, meg az érmellékieknek is. Mindegy az, csak le legyen minden jól „papírozva”, és ehető választási maszlag legyen.
Sütő Éva
(itthon.ma)
 
Facebook