Emlékeztető: Az RMDSZ EP-listavezetője a Soros listán

Emlékeztető: Az RMDSZ EP-listavezetője a Soros listán

Mint az közismert, az RMDSZ EP-parlamenti listájának vezetője Winkler Iuliu. Az Európai Parlament hivatalos weboldalán is ezen a néven szereplő, 2007 óta harmadik képviselői mandátumát töltő politikus szerepel a Soros-lista néven elhíresült dokumentumban, melyet a milliárdos spekulánshoz „közel álló” Open Society European Policy Institute állított össze, és amely a Soros György  szempontjai szerint megbízható szövetségeseknek minősített EP tagokat sorolja fel.

 A DC Leaks nevű szivárogtató portál 2016 augusztusában publikálta az Open Society Foundations (OSF) belső adatbázisából származó mintegy 2500 dokumentumot. A „Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014-2019” nevű kiadvány a 751 EP-képviselőből 226-ot sorol fel, köztük szerepel az RMDSZ-es Winkler Iuliu (választóknak: Gyula) is. A jelen pillanatban is elérhető dokumentum  összesen kilencszer tartalmazza a képviselő nevét. A dokumentum összeállítói szerint a felsorolt EP-tagok valószínűsíthetően  támogatják a Soros-féle nyílt társadalom „értékeit” a 2014-2019-es parlamenti időszakban. A tény, hogy egy adott EP-képviselő szerepel a listán, annyit jelent, hogy az illető valószínűleg támogatja a Nyílt Társadalomért Alapítvány munkáját. A 226 EP-képviselőről kijelenti, hogy bizonyítottan vagy gyaníthatóan a Soros-féle alapítvány szövetségesei. A szerzők azt ajánlják, hogy a képviselőket nyitottan kell megkörnyékezni, és egy erős és bizalomra alapozó viszonyt kell kiépíteni velük.

Winkler Iuliu egyébként „előkelő” társaságban szerepel a dokumentumban. A véletlen (vagy az ABC -sorrend) úgy hozta, hogy személyes adatbázisa amellé a Renate Weber mellé került, aki 1998-2005, és 2006-2007 között a Soros-Alapítvány romániai fiókszervezetének elnöke volt, és akit a dokumentum a „romák és az LMGBTQ-emberek” jogai elkötelezett harcosának nevez.

Csak egy a legény a gáton

Winkler Iuliu neve egyébként már a lista napvilágra kerülésének idején, 2017 nyarán is felmerült a magyarországi sajtóban, valamiért azonban egyetlen erdélyi magyar nyelvű sajtótermék sem tartotta fontosnak foglalkozni az üggyel. Pedig Winkler személyén keresztül az a kétes „dicsőség” érte az erdélyi magyarságot, hogy az elszakított magyarokat képviselő EP-kepviselők közül egyedül a RMDSZ képviselőjét nyilvánította megbízható potenciális szövetségesnek a Soros-féle hálózat. Nyilvánvaló nemzeti elkötelezettségük, és  a Soros-féle „értékek” közismert elutasítása miatt sem Sógor Csaba, sem Tőkés László neve nem merült fel ezen a listán.

Kit képvisel a listavezető?

Bár az RMDSZ az elmúlt két évben látványos jobbra fordulást hajtott végre, és mind retorikájában, mind pedig kinyilvánított céljaiban igazodott a Fidesz vezette magyar kormány elvárásaihoz, az a tény, hogy egy Winkler féle figurát tesz meg EP-listavezetővé, jelzésértékű. Mint ahogyan az is, hogy az RMDSZ azután, hogy – lemondva ezek szavazóiról – mereven visszautasította a koalíciós indulást az EMNP-vel és az MPP-vel, megalázó körülmények között kigolyózta Sógor Csabát a befutónak számító listás helyről. Ezzel az RMDSZ rövid úton „elintézte” mind a párton kívüli, mind a párton belüli nemzeti elkötelezettségű tábort. Cserébe azt a Vincze Lórántot kínálják az erdélyi magyarságnak, aki szerkesztőségvezető és projektmenedzser volt a román közszolgálati rádiónál 1993 és 2009 között, 2005 és 2009 között az RMDSZ  pártlapját, a Romániai Magyar Szót kiadó Scripta Kiadó Rt. főszerkesztője és vezérigazgatója volt, 2009-ben pedig Brüsszelbe ejtőernyőzték Winkler szárnyai alá.

Ilyen „erős” kínálattal fennáll annak a veszélye, hogy az amúgy is a bejutási küszöb környékén szédelgő RMDSZ összesen 1 azaz egy képviselőt küld majd Brüsszelbe, aki nem más lesz, mint a megbízható Soros-szövetséges Winkler Iuliu. Azt pedig, hogy ez az ember mekkora lelkesedéssel, és sikerrel képviseli majd ott a Fidesz által is hangoztatott kereszténydemokrata nemzetek Európája eszmét, és milyen látványos sikerrel támogatja majd magyar nemzeti közösségünk megmaradásáért vívott küzdelmét, eddigi sikereiből is gyaníthatjuk …

[itthon.ma]

Facebook
Érintő hírportál