Alkotmányellenes a kárpótlás ami a gazdáknak járna

Alkotmányellenes a kárpótlás ami a gazdáknak járna

Az alkotmánybíróság helyt adott a PNL-s Orban-kormány kifogásának, és alkotmányellenesnek minősítette azt a májusban elfogadott törvényt, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt.

A testület szerint teljes egészében alkotmányellenes az a törvény, amely értelmében kártérítést fizetne az állam azoknak a gazdáknak, akiknek a termésében kár keletkezett például a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt.

A jogszabály ugyanis ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetetlenné teszik annak megállapítását, hogy a feltételezett állami támogatás létrehozásához szükség van-e az Európai Bizottság tájékoztatására vagy sem. A törvénytervezet megszövegezésekor ugyanakkor nem kértek pénzügyi kimutatást a kormánytól, ami szintén alkotmányellenes – érvel az alkotmánybíróság.

Az alkotmánybíróság döntése jogerős és kötelező érvényű.

A képviselőház május 27-én fogadta el döntő házként a PSD törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárás miatt. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjedt ki.

Agerpres / itthon.ma

Facebook
Érintő hírportál