Tour (De) brecen – kerékpárral az Érmellékről Debrecenbe

Augusztus 3-án, szombaton kerékpártúrát szervezett Érmihályfalváról Debrecenbe a Pro Partium Egyesület és Érintő Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács érmelléki irodája kezdeményezésére. Több mint harmincan jelentkeztek, fiatalok és idősek egyaránt.
A kezdeményezés fő célja az volt, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki az Érmellék és a történelmi vonzásközpont, Debrecen között. A cívisváros e vidék elsőszámú központja volt a huszadik század elejéig, majd a határok módosulásával ez a kapcsolat megszakadt. Azóta sajnos generációk nőttek fel úgy, hogy nem tudtak vagy nem tudnak erről a történelmi összefonódásról. A két szervezet célul tűzte ki, hogy az Érmellék minél több debreceni rendezvényen részt vegyen, ezzel intenzívebbé tegye a kapcsolatot a két vidék között. Erre jó alkalom volt az augusztus 1-4. között megrendezett Debreceni Borkarnevál is.
A 40 km-es távot kisebb pihenőkkel három óra alatt tették meg az érmellékiek. A szervezők vízzel, uzsonnával és gyümölccsel kedveskedtek a kalandvágyóknak, míg a debreceni szervezők borral és vacsorával fogadták a kerékpárosokat. Előtte még felvonultak a színpad előtt.
Tekintettel a napszakra, hazafele már busszal utaztak az érmellékiek, akik egy kicsit fáradtan ugyan, de élményekben gazdagon zárták a napot.

Forrás: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája
2013 Augusztus 4

Facebook
Érintő hírportál