110 éve játszotta első hivatalos mérkőzését a NAC

110 éve játszotta első hivatalos mérkőzését a NAC

A Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) 110 éve, 1910. július 31-én játszotta le első hivatalos mérkőzését Nagyváradon, a Bunyitai Ligetben. Ehhez a jeles eseményhez, kapcsolódva szervezett egy emléktornát 2020. július 31-én a NAC Labdarúgó Egyesület, az egykori mérkőzés helyszínén, a Bunyitai Ligetben.

A mai NAC 2018 elején született újra Nagyváradon, többek között azért is, hogy tovább vigye az egykori NAC nevét, szellemiségét, a csapat színeit, a zöld-fehéret.

Az egykori NAC, a Nagyváradi Atlétikai Club labdarúgó csapata 1 910-ben alakult. Megalakulásuk után rögtön kérték felvételüket a Magyar Labdarúgó Szövetségbe. A Szövetség azzal a feltétellel fogadta el a jelentkezést, ha a NAC egy olyan csapattal játszik mérkőzést, amely már tagja a Szövetségnek. Így a nagyváradi alakulat a Kolozsvári Vasutas Sportklub csapatát hívta ki egy hivatalos mérkőzésre. A mérkőzésre 1910. július 31-én került sor Nagyváradon, a Bunyitai Ligetben, és 2–1 arányú kolozsvári győzelmet hozott. Az őszi visszavágón azonban a NAC 5–1 arányban múlta felül a kolozsvári csapatot.

A Nagyvárad napilap 1910. augusztus 2-i számában olvashatjuk: „Football verseny Nagyváradon. Alig néhány hónapja alakította meg néhány lelkes sportember a NAC-ot, s máris pompás eredményeket produkál a fiatal egyesület. Most zajlott le az első, nagyobb arányú football mérkőzése a nagyváradi atlétáknak, s ebben a versenyben, a Kolozsvári Vasutas Sport Club tizenegy legjobb embere is részt vett. A mérkőzésen a kolozsváriak lettek a győztesek, mert az eredmény 2-1 lett (félidő 1-0). A nagyváradi fiatal atléta klub tehát méltó versenytársa a kitűnő kolozsvári együttesnek”.

Az emléktornán, a jelenlegi járványhelyzet miatt, csak a NAC játékosai vettek részt kisebb csapatokba szerveződve. A klubban négy korosztályban rúgják a bőrt a gyermekek, akiket most két csoportba osztottak a szervezők, az U14 és az U12 együtt, míg egy másik pályán az U10 és az U8 korosztályba tartozó gyermekek játszottak.

A Bunyitai Ligetbe eljött gyermekeket és szüleiket Habinyák István, a klub elnöke köszöntötte, röviden ismertetve a 110. évforduló fontosságát.

A rövid beszéd után a négy tagú csapatok körmérkőzéseket játszottak, így minden csapat játszott minden csapattal. A nagyobbaknál a Habinyák Gergő, Jaczkó Tamás, Bruncsák Mátyás és Pascu Roland összeállítású csapat, míg a kisebbeknél a Radoi Erik, Pop Patrik, Finta Péter, Szilassy Félix összeállítású csapat lett az első helyezett.

Nem csak az első helyezettek kaptak kupákat, hanem a gólkirályok és a legjobb játékosok is. A nagyobbaknál Nagy Botond lett a legjobb, míg a gólkirály Seres Dávid lett. A kisebbeknél Szilassy Félix lett a legjobb játékos, míg Nagy Máté gólkirály lett. Minden játékos kapott emlékérmet, illetve részvételi emléklapot is.

Az eredményhirdetés előtt Nagy József Barna, a NAC ügyvezető elnöke is szólt röviden a gyermekekhez, majd Opre Csaba vezetőedző köszönte meg a gyermekeknek a nagy iramú mérkőzéseket. A kupákat Boros Péter, a Bihar megyei Labdarúgó Szövetség titkára adta át a gyermekeknek, elmondva, hogy a nagy elődök példáját kell követni és ahogyan ők 110 évvel ezelőtt, az első mérkőzés után eljutottak a hírnévig, úgy a mai NAC-ban focizó gyermekek is kitartással, sok-sok munkával ugyancsak híres labdarúgók lehetnek majd.

A NAC Labdarúgó Egyesülethez jelenleg közel nyolcvan gyerek jár elsajátítani a labdarúgás fortélyait. A csapatnál három edző (Opre Csaba vezetőedző, Váradi Gyula Attila edző, kapusedző és Király Dávid edző) felügyeli a gyermekek munkáját, akik nem csak az edzéseken vesznek részt, de a megyei ifjúsági mérkőzéseken is, illetve számtalan barátságos és felkészülési mérkőzésen. Bihar megyében jelenleg három korosztálynak szerveznek ifjúsági bajnokságot, a NAC közel hatvan igazolt játékossal, mind három bajnokságban részt vesz.

A NAC jelenleg a Csíkszeredai Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik, egyik kapusuk, Szilágyi Márton, éppen az emléktornával egy időben vett részt Csíkszeredában egy tesztelésen, ahol a legjobb kapusok játéktudását mérték fel.

A NAC csapatához folyamatosan lehet jelentkezni, mindenkit szeretettel várnak, de minden jelentkezőnek tudnia kell, hogy a NAC-nál az edzések nyelve a magyar. A NAC jelenleg egy utánpótlás-neveléssel foglalkozó nagyváradi klub. A csapatba folyamatosan várják a labdarúgás iránt érdeklődő gyermekeket, ahol nem csak egy csapat vár rájuk, hanem egy igazi közösség is.

Az egykori NAC a 110 évvel ezelőtti megalakulás és a 110 éve megrendezett első hivatalos mérkőzés után, az 1943-44-es bajnoki idényben Magyarország legjobb csapata lett, amikor is első helyen végzett a labdarúgó Nemzeti Bajnokságban.

Reméljük, hogy a mai NAC-ban focizó gyermekekre is a labdarúgásban eltöltött felejthetetlen évek várnak még.

A NAC Labdarúgó Egyesület

Facebook