205 éve született Kuthy Lajos

205 éve született Kuthy Lajos

1813. január 9-én született Kuthy Lajos, a Hazai rejtelmek írója, aki Kővágó-örsi Kuthy Sándor református lelkész és técsői Vernyika Zsuzsánna fiaként látta meg a napvilágot Érmihályfalván.
Kuthy Lajos fent említett kötetét utoljára 1906-ban adta ki a Franklin Társulat, mely annak idején óriási sikert aratott. Azóta nem akadt kiadó, aki a mai magyarországi viszonyok között vállalta volna újbóli megjelentetését a regényben való jövendölések miatt.

Vajon a Bach-korszakbeli „árulását” vagy a Hazai rejtelmekben megírtakat nem tudják neki megbocsátani?

Arra a kérdésre, hogy ítélkezhet-e egyáltalán az utókor Kuthy megalkuvása, hivatalvállalása felett, a történelem folyása már számtalan alkalommal megadta a választ. Ha csak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc óta eltelt időszakot vesszük, a mintegy 170 év alatt vajon hányan alkudtak meg, vállaltak hivatalt, váltottak politikai színezetet, illetve tagadták meg elveiket a jobb megélhetés reményében? Azonban Kuthyt mind a mai napig nem tanítják az iskolákban, és alig tartja számon az irodalmi élet.

Budapesten és Debrecenen kívül – itt élte diákéveit – kevés olyan helység van, ahová a neve kötődne. Szülővárosában, Érmihályfalván az „irodalom grófjának” tiszteletére néhány évvel ezelőtt emléktáblát avattak. Egykori szülőháza a”kerekeskúti iskola” telkén volt, pontosabban a ma főépület mögötti területen.

Az emléktábla 2008 szeptemberében a magyarországi Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány (Isaszeg) jóvoltából, valamint a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) közbenjárására került az iskola utcafronti falára, amelyet a magyarországi alapítvány, valamint a PBMET részéről Révász Gizella, illetve Dukrét Géza leplezett le.

A fotón az érmihályfalvi emléktábla látható (a szülői ház már nem áll, viszont a portán, ahol született, több egyházi épület is volt, köztük az is, amelyiken helyet kapott a tábla).

Sütő Éva

Facebook