46. Országos Honismereti Akadémia Győrben

46. Országos Honismereti Akadémia Győrben

A magyarországi Honismereti Szövetség és a Győr-Moson-Sopron megyei Honismereti Egyesület 2018. július 2-6. között szervezte meg Győrben a 46. Országos Honismereti Akadémiát.

A több mint 170 résztvevő között, Erdélyből és Partiumból is voltak. Így jelen volt Nagyváradról dr. Fleisz János és Fleisz Judit, Érmihályfalváról Kovács Rozália és Szilágyi Andrea, de voltak kolozsvári, marosvásárhelyi valamint aradi honismerők is.  Az Akadémia fővédnöke az idén Áder János Magyarország köztársasági elnöke volt. Az Akadémia témája pedig: A víz és az élet volt, elsősorban a vízzel kapcsolatos népi, szakrális hagyományainkról, a magyar nép történetében, mindennapi életében betöltött szerepéről, a lokális identitásban való jelentőségéről szóltak a konferencia neves előadói.

A nyitó rendezvényen a megjelenteket köszöntötték a rendezvény házigazdái és védnökei: Néma Sándor a Győr-Moson-Sopron megyei Honismereti Egyesület elnöke, Borkai Zsolt Győr város polgármestere, Földesi Péter a győri Széchenyi István Egyetem rektora, valamint Debreczeni – Droppán Béla a Honismereti Szövetség országos elnöke, aki kiemelte, hogy a Köztársasági elnök jelenléte és támogatása a honismereti mozgalom elismerését jelenti. A köszöntők után az Akadémia  fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke tartotta meg a konferencia a nyitó előadását, A víz jelentősége múlt- jelen-jövő időben címmel. Az előadás után átadták a honismereti mozgalom 2018-as kitüntetéseit, délután pedig a győri közgyűjtemények, helytörténeti nevezetességek megtekintésére került sor, szakmai vezetéssel, így a konferencia résztvevői megismerkedhetek a város nevezetességeivel. A faültetés, mely szintén hagyományos momentuma az Akadémiának, most az Aranyparton a Mosoni Duna partján történt.

Másnaptól az Akadémián érdekes előadások hangzottak el többek között: a víz és az ember kapcsolatáról a történelemben, a Duna két parti településeiről, a hajóvontatásról, a víz és a szakralitásról, gyógyforrásokról, a Székelyföldi borvizekről, a vízről a magyar népdalkincsben.

A konferencia harmadik napjának délutánján az Akadémia munkálatai szekcióüléseken folytatódtak, ahol érdekes témakörökben fejthették ki véleményüket a résztvevők: a víz és az életmód, a víz és a kultúra valamint a vizek- fürdők-idegenforgalom.

A találkozó negyedik napján a résztvevők tanulmányúton ismerkedtek meg Győr-Moson-Sopron megye településeinek jellegzetességeivel, illetve Pozsony és környéke nevezetességeivel. Számos helytörténeti kiállítást, tájházat és műemléktemplomot látogattak meg.

Az utolsó napon az Akadémia munkájának összegzése után rengeteg ismerettel gazdagodva, lelkileg is feltöltődve érkeztünk haza. Ismét bebizonyosodott, hogy a hon és helyismeret továbbra is nagyon fontos a magyar öntudat megtartásában és elmélyítésében. Jövőre a honismerők Nyíregyházán találkoznak.

Fleisz Judit / bincisz.gportal.hu

 

Facebook