A brüsszeli képviselet már biztos az erdélyi magyaroknak

Tőkés László a harmadik helyen szerepel a FIDESZ EP-választási jelölt-listáján, melyet április 10-én hozott nyilvánosságra a kormánypárt.
Közismert tény, hogy Magyarország kormányzó pártja eddig is felelősséget vállalt a határon túli magyar nemzetrészekért, sőt ezt rögzítették is az elmúlt ciklusban elfogadott új alkotmányban. A nemzetegyesítés jelképes lépcsőfokaiként az elmúlt kormányzati ciklus alatt a határon túliak visszakaphatták a magyar állampolgárságot, sőt a történelem során először megvalósulhatott az anyaországi választásokon való részvétel. A folyamat azonban nem áll le, a kétharmados többséget újra megszerző magyar kormánypárt saját listáján kíván helyet biztosítani a határon túli magyarok képviselőinek. Így magyar képviselet akkor is lesz, ha a határon túl esetleg meghiúsul az EP-választáson elinduló magyar szervezetek mandátumszerzése, amennyiben pedig ez sikeres lesz, úgy még erősebb lesz a jelenlétünk.
Az MTI szerint Szájer József jelentette be az indulók listáját: „A képviselő bejelentette, a 63 tagú listán az első helyezett Pelczné Gáll Ildikó, aki az elmúlt években is Brüsszelben politizált. A második helyet ő, azaz Szájer József foglalja el, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket követi Kárpátalja és Vajdaság képviselője – akiket később neveznek meg -, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a 12-en pedig Hölvényi György jelenlegi egyházügyi államtitkár szerepel.
Szájer József azt mondta, számításaik szerint a jelenlegi 14 Fidesz-KDNP-s EP-képviselő fele befutó helyen szerepel a névsorban, amelyet a határon túl élő magyarságot is képviselő, a magyarság összetartozását jelképező nemzeti listának nevezett.
Az EP-be delegált magyar kormánypárti politikusok feladatának nevezte, hogy világossá tegyék: Magyarország nem egy gyarmat, hanem egy önálló ország, amely büszke saját cselekedeteire és hagyományaira, ugyanakkor teljesíti az EU-s együttműködésből fakadó kötelezettségeit, „hiszen a klubnak tagjai vagyunk”. „Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarországot az EP-ben bárki is lejárassa”, és hogy veszélyeztessék a magyar fejlesztési forrásokat – nyomatékosította.
Hangsúlyozta: a jövőben is határozottan akarják képviselni a magyar érdekeket az EP-ben, meg fogják védeni a rezsicsökkentést és a magyar földet. Mint fogalmazott, semmilyen diktátumot nem fogadnak el az Európai Bizottságtól, „nem tekintjük az Európai Bizottságot Magyarország kormányának”.
Kiemelte azt is, a nemzeti lista alkalmas arra, hogy a határon túli nemzetrészeket, Kárpátalját, Erdélyt, Vajdaságot, a Felvidéket és a diaszpórát is képviselje.
Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke képviseli – akinek jelöltségéről egyeztettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is -, a nyugati magyarságot Schöpflin György, Kárpátalja, Vajdaság és a Felvidék esetében pedig arra kérték fel a választmányt, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezekkel a határon túli nemzetrészekkel, és onnan nevezzenek meg majd politikusokat a listára.”

MTI 2014.04.10.

Facebook