A honosítási és egyéb ügyintézés állása Erdélyben és Partiumban

A honosítási és egyéb ügyintézés állása Erdélyben és Partiumban

A külhoni magyarság hivatalosan 2011. január elsejétől nyújthatta be a magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozó kérelmét. Noha az Országgyűlés által május 26-án megszavazott törvény már augusztus 20-án hatályba lépett, az igényléseket a fent jelzett időponttól kezdődően vették át az erre kijelölt hivatalok. Ugyanis mind a magyar, mind a külhoni közigazgatási rendszernek fel kellett készülnie az eljárás folyamatának akadálymentes lebonyolítására. A rendszer kiépítése több száz munkatárs alkalmazását, illetve a külképviseletek megerősítését feltételezte.
Az erdélyi és a partiumi EMNT irodáiban 2011. január 1. és 2015. december 1. között 231 ezer magyar élt az egyszerűsített honosítással, ebből 128 ezer Székelyföldön, 38 ezer Közép-Erdélyben és 65 ezer a „Részekben”.
2015-ben az anyakönyveztetési folyamatok beiktatásával Erdély-szerte 28 ezer anyakönyvi kivonatot, 4500 útlevelet bocsátottak ki, és 1300 új anyakönyvezést végeztek. A fenti eredmények a kihelyezett külképviseleti alkalmazottak mellett tehát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erre szakosított alkalmazottjait, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) önkénteseit dicsérik, mely eredmények Erdély-szerte a honosítások és egyéb ügyintézések kétharmadát teszik ki.
Idetartozik még, hogy az erdélyiek – szintén az EMNT irodákon keresztül -, a 2014-es Magyar Országgyűlési Választások alkalmával 134 ezer regisztrációval jelezték a választásokon való részvételi szándékot, ebből 62 ezer érvényes szavazattal járultak hozzá az Országgyűlés jelenlegi felállásához, mely szavazatarány több mint egy mandátumra volt elégséges.
Az érmihályfalvi EMNT-iroda jelentése szerint a lezárt dossziék száma 2187, amely 3607 fő honosítását jelenti, a 2014-es választásokra összesen 2469-en regisztráltak, ezen kívül 158 útlevelet és 56 anyakönyvezést végeztek.

Facebook