A jövő nagyváradi fáit ma kell elültetni

A jövő nagyváradi fáit ma kell elültetni

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének, valamint az Érmelléki Gazdák Egyesületének kezdeményezése nyomán szombaton bő két óra leforgása alatt 15 támrendszerrel ellátott fűzfacsemetével gyarapodott a Sebes-Körös partjának faállománya. A csemetéket az Ezredévi emléktér felőli oldalon, a Garasos híd és a Baross híd, valamint a Garasos híd és a Szent László híd közötti partszakaszon ültették el. A faültetéssel a szervezők többek között a Sebes-Körös természeti értékeire, a környezetvédelemre, valamint a környezettudatosságra kívánták felhívni a nagyváradiak figyelmét.

A vírusjárvány miatt elhalasztott, hetekkel korábbra tervezett eseményen a kezdeményezők mellett képviseltette magát a NAC Labdarugó Egyesület, ugyanakkor az előzetes felhívásnak köszönhetően szép számmal segítettek a faültetésben nagyváradi civilek és a Nagyváradi Városszépítő Egylet tagjai.

A Sebes-Körös jobb oldalán a Baross hídtól a Szent László hídig nyúló zöld övezet nem csak a horgászok kedvelt partszakasza, hanem a sétálók, pihenni vágyók kedvelt helyszíne is, köszönhetően a terület csendességének és az öreg fák biztosította árnyas kellemes környezetnek. A csemeteültetés időszerűségét jól jelezte az egyik öreg fűz földön heverő, hatalmas letört ága.

A faültetésben résztvevő Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó, a Néppárt országos alelnöke abbeli örömét fejezte ki, hogy az eseménybe sikerült bevonni a nagyváradi polgárokat is. A természeti értékeket, de Nagyvárad magyar vonatkozású értékeit is csak közös erővel és akarattal leszünk képesek megőrizni, jegyezte meg. Azt gondolom, hogy Nagyvárad zöldövezeteinek kérdését azzal tudnánk megnyugtatóan rendzeni, ha végre más európai városok mintájára, nálunk is lenne Főkertészi Hivatal, amelynek kizárólagos és fő feladata a parkok és zöld területek karbantartása. A hatvanas-hetvenes években Nagyvárad ebből a szempontból jóval szervezettebb volt mint ma, sokan emlékszünk erre, de a képeslapok, korabeli fényképek is mutatják, sokkal szebb és színesebb, virágosabb volt a város – zárta Zatykó.

A résztvevők közül többen is hangot adtak annak, hogy nem elég csupán szóvá tenni a zöld területek ügyét, de cselekedni is kell, lapátot, ásót kell ragadni és részt kell vállalni a város “zöldítésében”.

Az egész közösség nevében köszönettel tartozunk azoknak akik eljöttek, hiszen a faültetési akció ismét megmutatta, hogy a nagyváradiak egy az egész közösség számára fontos ügy mellé állva alakítani akarják nem csupán a városképet, de magukénak, otthonuknak is érzik a várost.  A résztvevők munkájukkal nyomatékosították azt a tényt, hogy Nagyvárad épített és természeti örökségének állapota mindannyiunk közös felelőssége, ezért minden elültetett fa, minden összeszedett szemétdarab, és minden sikeresen felújított épület közös sikerünk, ami elősegíti, hogy a nagyváradiak valóban itthon érezzék magukat saját városukban.

A faültetési akció a Körös-part egy másik belvárosi szakaszán hamarosan folytatódik majd. A csemetékért köszönet az Érmelléki Gazdák Egyesületének és a Sweet Garden kft.-nek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook