A katonai munkaszolgálatosok és a román törvényhozás csúfsága

A katonai munkaszolgálatosok és a román törvényhozás csúfsága

A kárpótlásokkal kapcsolatos tudnivalókról egyebek között a 309/2002 számú törvényről azt írja a megyei magyar sajtó, hogy azok számára biztosít kedvezményeket, akik az 1950. január 14. és 1961. február 28. közötti időszakban munkaszolgálatosként teljesítettek katonai szolgálatot a Munka Szolgálatának Főigazgatósága (Direcţia Generală a Serviciului Muncii) keretében. Ezeknek a személyeknek a havi segélye öt lej (!) minden egyes munkaszolgálatban eltöltött hónap után. Tehát aki például egy évig volt munkaszolgálatos az tizenkétszer öt lejt, azaz hatvan lej adómentes segélyt kap minden hónapban.  Az özvegy, amennyiben nem házasodott újra, az elhunyt házastársnak járó segély összegének a felét kapja meg, azaz 30 lejt. A jogosultságot a katonakönyveken, a megyei katonai központok vagy a Piteşti-i 02405 számú laktanya által kiadott igazolásokon szereplő bejegyzésekkel lehet igazolni. A dokumentumokat a megyei nyugdíjpénztárhoz kell benyújtani.

Először nem hittem a szememnek, majd utána néztem egy olyan portálon (portal legislativ) is, amelyen a hivatalos közlönyben megjelent törvények szerepelnek s lám, igaz eme törvényalkotás eget verő csúfsága. Öt lejes havi járulékra taksálja a román állam azokat a munkaszolgálatosokat, akik a katonai szolgálat helyett utak, hidak, vasutak építésére és egyéb kemény munkákra voltak beosztva, azaz építették ingyen a „szocializmus vívmányait”, és nem egy közülük sose tért haza, vagy ha igen, betegen vagy életre szóló fogyatékossággal.

Az özvegynek 2,5 lej jár, ingyen hallgathatja a rádiót és nézheti a tévét, mi több, ingyenes orvosi ellátásban részesül (!).

Szóval 2002 óta senkinek nem jutott eszébe, hogy ezen a csúfságos törvényen módosítson. Mi több ezt a szégyenletes törvényt az RMDSZ parlamenti frakciója eszközölte ki – írja az obiectiv.info.

Bezzeg a több ezer eurós speciális nyugdíjakat és egyéb járulékokat megtudták megszavazni maguknak úgy, hogy ép maradt a képükön a bőr.

Sütő Éva

Facebook