„A magyar csak ott marad meg, ahol templomot képes építeni”

„A magyar csak ott marad meg, ahol templomot képes építeni”

Felavatták az Új Ezredév Református Központ templomát

A temesvári népfelkelés kezdeteinek 30. évfordulóján, 2019 december 15-én tartották meg az Új Ezredév Református Központ templomának avató ünnepségét. A Makovecz Imre építész megálmodta és megtervezte Új Ezredév Központ valójában a temesvári forradalom méltó emlékműve, amely megálmodói reményei szerint a temesvári magyarság jövőjére is meghatározó hatással lesz.

Az organikus építészet legújabb gyöngyszemét, a belülről már teljesen elkészült Makovecz-templomot avatták fel vasárnap este, a zsúfolásig megtelt, 700 férőhelyes templomban igét hirdetett ft. Tőkés László volt királyhágó-melléki református püspök. „Valóságos csoda, felemelő ünnep, hogy a temesvári Millenniumi templomhoz fogható műalkotás, Isten háza fogad be minket tárt karokkal – mondta az igehirdetés során ft. Tőkés László. – A múltban is a magyar csak ott maradt meg, ahol templomot volt képes építeni. (…) Nehogy oda jussunk, hogy immár vannak gyönyörűséges, nagy pénzen megépített vagy felújított templomaink, és elfogyjon a népünk, amely benépesíti ezeket. Ez a templom különösképpen elevenen szegezi nekünk ezt a félelmet, mert (…) az utóbbi három évtizedben nagy veszteségek értek bennünket, és sokszor kárbaveszni látszik a hősök véráldozata, az emberi kiállás, az Istenbe vetett hit és a jövőbe vetett reménység. Ezért legyen felkiáltójelként előttünk álló, intő figyelmeztetés a templom szárnyas tornya, hogy hozzá kell megtérjünk, ha elfelejtkezünk Istenről, letérünk az útjáról, megtagadjuk önazonosságunkat, hitünket, magyarságunkat” – mondta Tőkés László.

A temesvári templomépítés első számú támogatója, a Magyar Kormány nevében Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott ünnepi köszöntőt. Potápi Árpád Stradivari olasz hegedűkészítő mester mondását idézte, aki arra a kérdésre, hogy miért csak olyan fát használ, amelyet nagy viharok tépáztak meg, azt válaszolta: a viharvert fa szól a legszebben! „Jelképes az a gondolat, amit Stradivari mester fogalmazott meg, hiszen mi mindannyian magyarországiak, Kárpát-medencei és erdélyi magyarok az elmúlt évek, évtizedek súlyos csapásai alatt lettünk olyanok, mint az a fa, amely minden vihart kibír, és amelyből kiváló művészi alkotások születtek. Az elmúlt évszázadban a szétszakítottság ellenére is mindent megtettünk annak érdekében, hogy megőrizzük identitásunkat, megmaradjunk magyarnak, és megőrizzük mindazt, amit az elmúlt ezer évben szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk és azt tovább adjuk gyermekeinknek, unokáinknak. (…) A Magyar Kormány döntése értelmében 2020 a magyar összetartozás éve lesz. Ha erre a templomra gondolunk, ez is a nemzeti összetartozás temploma lesz, nemcsak 2020-ban, hanem azután is!” – mondta Potápi Árpád, aki külön megköszönte Tőkés Lászlónak és gyülekezetének, hogy 30 évvel ezelőtti kiállásukkal lehetővé tették, hogy ez a templom megépülhessen.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a templomépítő építésznek, mint Makovecz Imre, két megbízója van: az egyik a Teremtő, a másik a megrendelő. „Amikor az építész egy gyülekezetnek épít templomot, nemcsak az embernek, hanem az Istennek is épít, mint a középkori zenészek, akik az Istennek írták a zenéjüket” – mondta Németh Zsolt – az építész olyat kell alkosson, ami Istennek és embernek is hajléka lesz. (…) Mit jelent Isten népe életében templomot építeni? Isten népének ez az új kezdetet jelenti, nemzeti, liturgikus és erkölcsi értelemben egyaránt. Külső és belső újjászületés ez a templom, megfelelő teret ad ennek az új kezdetnek, mert valóban új korszak kezdetét jelentette, amit az Új Ezredév kifejezés is ki akar fejezni. Az Új Ezredév, Isten népének a megújulása, az Istenhez való visszatérést is jelenti.” Németh Zsolt szerint az Új Ezredév-templom felépítésének történetében benne van a temesvári közösség erején és reményén túl, a magyar–román viszony és az anyaország története is, hiszen a román polgármester és a helyi ortodox metropolita nélkül nem lett volna a templomhoz telek, a Magyar Kormány nélkül pedig nem épülhetett volna meg a templom.

Gazda István templomépítő lelkipásztor, aki családjával és gyülekezetével együtt több mint 20 éve dolgozik azon, hogy „az ige testet öltsön” és a Makovecz Imre megálmodta csodálatos templom megvalósuljon, vetített képes összeállítással mutatta be az Új Ezredév Központ és a templom felépítésének történetét. Az 1998-ben megtörtént alapkő-letétel óta az első Orbán-kormány támogatásával és európai forrásokból beindult a központ építése, majd 2017-ben a Magyar Kormánytól kapott jelentős, 1,4 milliárd forintos támogatásból új lendületet kapott az építkezés, és megépülhetett maga a templom is, amelynek orgonája és a szárnyas tornyok díszítése a következő hetekben-hónapokban kerülnek a helyükre. A központ utolsó épülete, a konferenciaterem megépítéséhez további segítségre lesz szüksége a temesvári gyülekezetnek.

A vasárnap esti templomavató ünnepséget a Muzsikás zenekar koncertje zárta.

Pataki Zoltán / Nyugati Jelen

Facebook