A migránsok áttörték a kerítést Röszkénél – lövések dördültek

A migránsok áttörték a kerítést Röszkénél – lövések dördültek

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra – tájékoztatott Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan ember az átkelő két oldalán csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni – ismertette a történteket Szabó Szilvia, majd megerősítve az M1 helyszíni tudósítójának beszámolóját, elmondta, hogy az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan ember bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták – közölte a szóvivő, majd hozzátette, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a környéket. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom – közölte a szóvivő.

Az M1 aktuális csatorna vendégeként, Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen.

Az elemző a műsorban továbbá arra is kitért, hogy számítani lehetett már ilyen incidensre, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra, akik ráadásul felkészültek is, ugyanis mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat – tette hozzá. „Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (…), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették” – írja a magyarhirlap.hu.

(Fotók: MTI/Molnár Edvárd)

Facebook