A Néppárt a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét kéri az ingázók helyzetének megoldásához

A Néppárt a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét kéri az ingázók helyzetének megoldásához

A román-magyar határ menti térség szempontjából jelen válságos járványügyi helyzetben kialakult lehetetlen állapotok kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt szervezete a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) segítségét kéri az ingázókra való tekintettel. Sajnálatos módon az elmúlt időben egyre gyarapodó számban, naponta tucatjával jutnak el hozzánk a határ különböző oldalain lakhellyel és munkahellyel rendelkező polgároknak a határátlépés körül kialakult helyzet miatti panaszai.

Tisztában vagyunk vele, hogy a KKM mindent megtesz annak érdekében, hogy az ismert nehézségek ellenére is megoldja a napi ingázók határátlépése körüli gondokat. Ismert tény, hogy a bihari térségben több ezerre rúg azon személyek száma, akiknek a határ egyik oldalán van a lakhelyük és a másik oldalon a munkahelyük. Ezen személyek egzisztenciáját nem csupán munkaadóik helyzete, de a határ átlépése körül kialakult állapotok is veszélyeztetik.

Sajnálatos módon az elmúlt két hétben gyakorlatilag naponta változtak a vonatkozó szabályok, és minekutána a tegnapi napon, március 26-án – nagy örömünkre – bejelentésre került, hogy a munkahelyi ingázókkal kapcsolatos napi határátlépés az ausztriai és szlovákiai minta szerint rendeződik Románia irányába is, a mai napon ismét azzal kellett szembesülniük az érintetteknek, hogy amennyiben Magyarország területére be kívánnak lépni, karanténba kell vonulniuk.

A kialakult helyzetben azzal a kéréssel fordulunk a KKM-hez, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a járványügyi vészhelyzet ideje alatt a munkahelyük miatt a határt napi szinten személygépkocsival átlépni kényszerülők számára a Bors–Ártánd, a Székelyhíd–Létavértes, a Nagyszalonta–Méhkerék, továbbá az eddigiekben lezárt Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőknél biztosítsanak az általánostól eltérő ellenőrzési feltételeket egy-egy erre a célra fenntartott haladási sávban. Ez utóbbi határátkelő kérdése azért is fontos, mert Érmihályfalva város és környezete csupán 35 km távolságra található Debrecentől, emiatt az ide ingázók száma közel akkora, mint a Nagyváradra ingázóké.

A mihamarabbi kedvező megoldás reményében,

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook