A Néppárt soron következő rendezvényei Nagyváradon

A Néppárt soron következő rendezvényei Nagyváradon

Moldován Gellért Lajos, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke a párt által szervezett újabb rendezvényekről számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az idén szervezett csíksomlyói búcsú, valamint a bugaci Ősök Napja mellett az Országházat, a budapesti Szent István-bazilikát és a várat is volt alkalmuk meglátogatni a váradiaknak, utóbbi kirándulás népszerűsége miatt második alkalommal is megszervezésre kerül a magyar főváros, illetve az anyaország történelmi helyeinek megismertetése – ez utóbbira október 26-án kerül sor.

A Néppárt nagyváradi szervezete a forradalom és a szabadságharc kitörésének 63. évfordulója alkalmából annak előestéjén, október 22-én, kedden 19 órától megemlékezést és fáklyás felvonulást tart. A megemlékezést a Szent László-templom Sebes-Körös felőli oldalán levő téren rendezik meg, ünnepi beszédet mond Csomortányi István, az EMNP elnöke, Márkus Zoltán karnagy vezetésével fellép a Váradi Dalnokok, illetve Kolumbán Andrea vezetésével a Nagyváradi Asszonykórus. A templom melletti megemlékezést követően fáklyás felvonulás indul a Partiumi Keresztény Egyetemre, amelynek udvarán megkoszorúzzák a ’56-os emléktáblát.

Ugyanakkor az elmúlt évek hagyományainak megfelelően november 1-jén, mindenszentek ünnepén, 18 órától ismét megemlékezést tartanak az Olaszi temető helyén létesített Olaszi parkban, mely alatt jelenleg is több százan nyugszanak, akik kihantolására, elszállítására nem került sor. A megemlékezésen részt vesznek a történelmi egyházak képviselői is.

Az EMNP nagyváradi szervezete egy felmérést kezdeményezett szeptemberben, melynek keretében a váradszőllősi negyedben élő magyar családok igényét mérik fel magyar elemi osztályok indítására. Az Onisifor Ghibu Főgimnázium magyar osztályainak megszűnése után a szülők kénytelenek voltak beíratni gyerekeiket a városközpontban levő magyar iskolákba, de olyanok is akadtak, akik a szőllősi, hozzájuk közel eső román iskolák osztályaiba íratták gyerekeiket. A felmérést igazolvánnyal rendelkező személyek végzik, utcáról utcára, lakásról lakásra járva, de lehetőség van személyesen is jelezni az igényt az EMNP székhelyén, hétköznap 9–16.30 óra között, vagy érdeklődni a 0259 / 220-126-os telefonszámon. A felmérést október végéig be szeretnék fejezni, hogy még novemberben leadhassák ez ügyben a kérvényt, ugyanis november végéig a tanügyi intézményekben be kell nyújtani a következő évre vonatkozó beiskolázási tervet.

A felmérés szerint, ha erre igény lesz, akár már a jövő tanévtől indulhat magyar osztály Váradszőllősön – mondta a Néppárt váradi szervezetének elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook