A nulláról kezdik Kiss Sándor és társai korrupciós perét Nagyváradon

A nulláról kezdik Kiss Sándor és társai korrupciós perét Nagyváradon

Visszautalta a törvényszéknek Kiss Sándor volt tanácselnök és társai korrupciós perét kedden kihirdetett ítéletében a Bihar megyei táblabíróság. A vádlottakat alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A táblabíróság háromtagú tanácsának döntése értelmében a bűnvádi eljárás a törvényszéki szakaszban kezdődik újra. A fellebviteli bíróság semmisnek nyilvánította az RMDSZ egykori befolyásos politikusa és több magyarországi és romániai üzletember ügyében alapfokon született ítéletet. A keddi ítélethirdetésen elhangzott, hogy Kiss Sándor vádlott-társai nem részesültek méltányos bírósági eljárásban, és nem teljesültek az Emberi Jogok Európai Egyezménye 6., a tisztességes tárgyaláshoz való jogról szóló cikkelyének feltételei. Megjegyzendő, hogy az egykori tanácselnök esetében már nem jutott ugyanerre a megállapításra a táblabíróság. Az ítélet nyomán fennáll a valószínűsége, hogy Kissék esetében elévülnek a terhükre rótt bűncselekmények. Idén júniusban alapfokon kihirdetett ítéletében a Bihar megyei törvényszék nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt.

Az RMDSZ megyei szervezetének volt vezetőjét hatalommal való visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt ítélte el a bíróság az ellene és négy másik üzletember ellen indított korrupciós perben. Beniamin Rusra, a Selina cégcsoport vezetőjére négy, a magyar állampolgársággal rendelkező Bojtor Vilmos László üzletemberre hat év letöltendő börtönbüntetést róttak ki, a többi vádlottat – köztük Miklóssy Ferencet, a debreceni Keviép kft. ügyvezetőjét – a bűncselekmények elévülése miatt felmentették. A gyanúsítottak között szerepelt még az azóta elhunyt Mudura Sándor nagyváradi üzletember is. A kedden kihirdetett végleges ítélet alapján Beniamin Rus esetében például a táblabíróság azért nyilvánította semmisnek az alapfokú verdiktet, mert a törvényszék a mai napig nem hozta nyilvánosságra az ezt megalapozó indoklást, sőt szó szerint visszaadta a vádiratot – beleértve az abban fellelhető helyesírási és szerkesztési hibákat. Azt is kifogásolja a táblabíróság, hogy a törvényszék nem foglalt állást az alapfokon felmentett magyarországi üzletemberek, Miklóssy Ferenc és Miklóssy Ferenc László, továbbá Gheorghe Roatiș terhére felrótt pénzmosás bűntette kapcsán.

A fellebviteli fórum szerint a törvényszék tévesen ítélte úgy, hogy egy alkotmánybírósági határozat alapján elévültek a vádlottak terhére rótt bűncselekmények, a taláros testület döntése ugyanis csak az alapfokú ítélet június 18-ai kihirdetése után jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A táblabíróság közölte: egyszerűen az történt, hogy a törvényszéki bíró az alkotmánybíróság közleménye, és nem a közlönyben megjelent határozat alapján ítélkezett. Bojtor Vilmos László esetében a kedden kihirdetett ítélet megállapította, hogy nem teljesültek a magyarországi üzletembernek a jogi képviselethez fűződő jogai, mégpedig hogy az általa választott vagy hivatalból kirendelt védő segítségével védekezhessék. A vádlottak különben a fellebviteli tárgyalás során a per „mediatizáltságára”, a sajtó részéről vélelmezett nyomásra hivatkozva a per áthelyezését kezdeményezték, kérésüket azonban elutasították. Ezt követően a per újratárgyalását követelték, szerintük ugyanis az alapfokon eljáró törvényszék nem vette figyelembe az álláspontjukat, hanem „lemásolta” az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádiratát. Sőt a vádlottak keményen ostorozták a dossziéban fellelhető titkosszolgálati lehallgatásokat is, egyikük, Bojtor Vilmos László pedig megismételte korábbi állítását, miszerint neki vádalkut ajánlott a magyar és a román hírszerzés, ezért tett terhelő vallomást Kiss Sándor ellen. Ennek ellenére a Bihar megyei törvényszék idén június 8-án kihirdetett alapfokú ítéletben hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, holott az üzletember szerint „maximum felfüggesztett szabadságvesztést” ígértek neki.

Egyébként a fellebbviteli szakaszban véleménykülönbség alakult ki a perben ítélkező Antik Levente Farkas és Gabriela Ţarcă bírák között, ezért a korábban kéttagú bírói tanácsot november végén kiegészítették a „mérleg nyelve” szerepét betöltő Mihail Udroiuval. Hármójuk közül ugyanakkor érdekes a táblabíróság magyar nemzetiségű bírájának szerepe. Răzvan Doseanu, Kiss Sándor ügyvédje a per során azt állította, hogy három évvel ezelőtt őt, védencét és Antik Leventét a DNA központi szervének kérésére megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mégpedig annak gyanújával, hogy a volt megyei tanácselnök 50 ezer euró kenőpénzt ajánlott fel a bírának az ellene foganatosított hatósági felügyelet feloldásának elrendelése fejében. Bár az ügyet a bírák és ügyészek esetleges bűncselekményeit vizsgáló bizottság bűncselekmény hiányában ebben az évben lezárta, Antik Levente felmentését kérte a Kiss-perben való bíráskodás alól, ezt azonban felettesei elutasították. A DNA által 2015-ben összeállított vádirat alapján a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből a DNA szerint 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz. A nyomozó hatóság szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták: romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kissnek.

A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon. Az ügyészek szerint Kiss, Bojtor és Rus kiterjedt pénzügyi konstrukciót dolgozott ki és működtetett: romániai (a Rus által vezetett váradi Selina és a Trameco Rt.) és egyesült államokbeli (a Bojtor által irányított Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek közvetítésével 2005–2006-ban 600 ezer eurónyi pénzt mostak tisztára. Az így jogosulatlanul szerzett hasznot Rus Kiss Sándornak adta át, hogy előnyben részesítse a Selinát egyes nagyváradi területek értékesítésében. Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak. A DNA szerint 2003–2004-ben egy másik összetett pénzügyi konstrukciót is tető alá hoztak a felek, ebben Roatiș, Miklóssy Ferenc és Miklóssy László is érintett volt, az ügylet során újabb 300 ezer eurót „fehérítettek ki”. Alapfokon kihirdetett ítéletében a nagyváradi törvényszék a letöltendő börtönbüntetésen kívül Kiss Sándort 5,5 millió euró, Beneamin Rust pedig három millió euró kártérítés befizetésére is kötelezte. Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt. A politikus 2016 júniusában személyes okokra hivatkozva lemondott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöki posztjáról – írja a kronika.ro.

Facebook