A román egészségügyi miniszter járványt hirdetett!

A román egészségügyi miniszter járványt hirdetett!

Kedd estig 54-re nőtt az influenzajárvány halálos áldozatainak száma, közölte ma reggel a sajtóval Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, mivel a megbetegedések előfordulása három egymást követő héten meghaladta a járványküszöböt, járványról beszélhetünk. Bejelentette azt is, hogy a megyei tanfelügyelőségek dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről azokban az iskolákban vagy osztályokban, ahol a hiányzók aránya meghaladja a 20 százalékot. A miniszter rámutatott, az influenza az ország egész területén terjed, de nem azonos intenzitással, Románia déli része érintettebb. A megbetegedést olyan vírustörzs okozza, amely enyhe vagy közepes erősségű tünetekkel jár. A szaktárca által megvásárolt és a romániai gyógyszertárakban kapható oltás védelmet nyújt e vírustörzzsel szemben – mondta Pintea, hozzátéve, hogy a szakemberek szerint várhatóan februárban is hasonló intenzitással fog terjedni a betegség.

A minisztérium további 30 ezer adag vakcinát rendelt a magas kockázati csoportokba tartozók beoltására. Emellett minden egészségügyi intézménynek javasolják a látogatások korlátozását, az akkut légúti fertőzések kezelésére használt vírusellenes készítmények készletének feltöltését, az influenzára utaló tünetekkel kórházba került betegek kezelésének azonnali elkezdését, kellő mennyiségű védőeszköz és fertőtlenítőszer beszerzését.

Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, aki védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van.

Facebook