A román vendégmunkások helyzete a Brexit után

A román vendégmunkások helyzete a Brexit után

Csaknem félmillió román állampolgár kérelmezte eddig, hogy a Brexitet követően is az Egyesült Királyságban élhessen és dolgozhasson.

Románia londoni nagykövetsége Facebook-oldalán közölte csütörtökön, hogy január 31-éig 498.700 román állampolgár folyamodott letelepedett státuszért a brit hatóságokhoz. A tavaly év végi adatokhoz képest januárban 63 ezerrel nőtt a kérelmezők száma – jegyzi meg a nagykövetség.

Eddig összesen 3.107.900 kérelmet nyújtottak be az európai állampolgárok a brit hatóságok által rendelkezésükre bocsátott EU Settlement Scheme (EUSS) nevű online regisztrációs eljárással, és ezek közül 2.730.200-at érvényesítettek. A kérelmek 58%-a letelepedett státuszra, 42 százaléka előzetes letelepedett státuszra vonatkozik.

A letelepedett státuszt azok az uniós állampolgárok igényelhetik, akik az elmúlt öt évben az Egyesült Királyság területén éltek. Ennek birtokában ugyanazokat a jogokat és előnyöket élvezhetik, mint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése előtt. A kérelmeket 2021 júniusáig lehet benyújtani.

A nagykövetség emlékezteti az érintetteket, hogy a regisztrációs eljárásról a Home Office weboldalán (https://www.gov.uk/), a román külügyminisztérium honlapján (http://www.mae.ro/brexit), valamint Románia nagy-britanniai nagykövetségének weboldalán (www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit şi https://londra.mae.ro/node/2171) tájékozódhatnak. Emellett a nagykövetség a 07503882992-es telefonszámon, valamint a londra.brexit@mae.ro e-mail címen is információkkal szolgál a regisztráció menetéről.

Arról nem tudni, hogy a félmillió román állampolgárnak hány százaléka magyar nemzetiségű.

(Agerpres)

Facebook