A Roxin- és a Szunyogh-Fuchs-kúriák Érsemjénben

A Roxin- és a Szunyogh-Fuchs-kúriák Érsemjénben

A Roxin-udvarház – azaz a mai Kazinczy-Fráter-Csiha-emlékház – műemlék értékű épület. Nemegyszer említettük már az évek folyamán, milyen fontos szerepet tölt be a mai Érsemjén életében. Építtetésének pontos idejét nem ismerni, annyi azonban bizonyos, hogy építtetője és egyben első tulajdonosa Krajnik Ödön volt. 1917-ig az ő tulajdonát képezte. Ekkor Schell Bauschlatt Ferenc vásárolta meg, aki csak 1920-ig volt a birtokában, ugyanis ebben az esztendőben Roxin Tivadar tulajdonába ment át. A második világháborút követő években a lakás a Moţ családé lett, 2005-ben az önkormányzat tőlük vásárolta meg a hármas emlékház kialakítására. (Főoldali fotón.)

A Szunyogh-Fuchs-kúria régen.

A másik épület-remek – a Szunyogh-Fuchs-kúria – is majdnem eredeti formájában maradt fent. Az ingatlanhoz fa matuzsálemek díszítette két hektáros liget is tartozik.

A Szunyogh-Fuchs-kúria felújított formájában.

Az épület eklektikus (építészeti stílusok keveredése) örökség, mint az érmelléki kúriák általában. Az utóbbit a Szunyogh család építette a 19. század második felében. 1910-től Fráter Emma révén a Fráterek is birtokolták, majd 1923-tól Lovas Adalbert tulajdonába került. 1925-től Fuchs Pál volt az utolsó gazdája, akitől 1966-ban vette el a román állam. Ezt követően a jobb szárnyához hozzáépítettek egy újabb részt, amely változtatott kissé eredeti stílusán, valamint a belső teret is többször átalakították. Fuchs Pál leszármazottainak hosszú pereskedés után sikerült visszaszerezniük elállamosított jussukat, minek utána a semjéni önkormányzat megvásárolta a családtól, majd fel is újította. Manapság az orvosi rendelőnek ad helyet.

Sütő Éva

Facebook