A Szent László Katolikus Líceumban népszerűsítette a kézműves termékeket az Érmelléki Gazdák Egyesülete

A Szent László Katolikus Líceumban népszerűsítette a kézműves termékeket az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Az „Érmellék az iskolában” program első helyszíneként a nagyváradi Szent László Katolikus Líceumban mutatkozott be az Érmelléki Gazdák Egyesülete, ahol kóstolóval és bemutatóval egybekötött rövid előadásokban ismertették a megjelent diákokkal az egyesület munkáját, célkitűzéseit. Az iskola dísztermében felállított asztalokon kézműves sajtok, hidegen préselt olajok, különféle mézek, gyümölcsök várták a diákokat és tanárjaikat kóstolóra.

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének tagjai közül jelen volt Tica Beatrice siteri méhész, aki természetes és különleges méz készítményeket mutatott be, Barta Anett Érköbölkútról minőségi kézműves sajtokat hozott el, Havran Gábor pedig a préselés technikáját a helyszínen megmutatva a Napfény Ereje termékcsaládot mutatta be, amely hidegen préselt olajokat és teljes kiőrlésű liszteket jelent. A termelők által rendelkezésre bocsátott termékeket két turnusban mintegy 150 diák és tanár ízlelte meg, akik az iskola közélelmezési, közgazdasági, illetve szakács szakiskolás tagozatainak tanulóiként és oktatóiként szakmai értelemben is sok újdonsággal, tudnivalóval gyarapodhattak a nagy sikert aratott kóstoló és az előadások során.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete elnöke elmondta: terveik szerint Nagyvárad valamennyi magyar középiskolájába szeretnének eljutni, hogy minél több városi környezetben élő fiatal ismerkedhessen meg az Érmellék termékeivel, hiszen közös érdek, hogy minél többen tudjanak ezeknek a minőségi termékeknek a létezéséről, és hogy minél több fiatal kapjon kedvet a vidék, azon belül az Érmellék alaposabb megismeréséhez. Ezzel kapcsolatban szóba került az is, hogy a jövőbeni előadások, kóstolók, ismertetők során nem csupán a gazdák minőségi termékeit, de az Érmellék kulturális-építészeti értékeit, gazdag magyar örökségét is szeretnék megismertetni és megszerettetni a lehető legtöbb magyar fiatallal a lehető legrövidebb időn belül. Éppen ezért várják a pedagógusok, iskolák jelentkezését a programba, a sikeres együttműködés reményében.

Az esemény megvalósulását a Bethlen Gábor Alap közreműködésével Magyarország kormánya tette lehetővé, és támogatta.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Facebook