A tömegközlekedésről mint távlati tervről Mihályfalván

A tömegközlekedésről mint távlati tervről Mihályfalván

Mint arról már az ünnep előtt beszámoltunk, hétfőn zajlott az év utolsó tanácsülése Érmihályfalván. A napirendi pontok között szerepelt egy olyan határozat-tervezet megszavaztatása is, amely egy bukaresti cég (TTL Planning SRL) által készített tanulmányra vonatkozott, mely tanulmány a városi tömegközlekedés (ez esetben buszjárat) irányítási módjának meghatározására és kivitelezésére terjedt ki.

A tervvel kapcsolatban Baricz Nánási Ferenc néppártos tanácsosnak több kérdése is volt Nyakó József polgármesterhez, aki minden ellenzékben ülő tanácsos kérdését (lassan ezeknek száma meghaladja a testület számának felét) saját személye elleni offenzívának tekinti, így idegességében „lefercsikémezte” a középiskolai tanárembert (akivel kultúra, jólneveltség és műveltség szempontjából korántsem azonos fajsúlyú – szerk. megj.), és a rá jellemző nyegleséggel válaszolt, miszerint a Pásztorgazig illetve a Bank utca végéig, sőt egyéb kritikusabb távolságig nem fog kiterjedni a „tömegközlekedés”, amelynek bukaresti megtervezése 60 ezer lejbe került (utóbbi horribilis összeg Németh Elvira szociáldemokrata tanácsos firtatására derült ki) és a Valsalub SRL „házi cég” fogja kivitelezni, körülbelül a 20-as évek közepe tájáig, ha minden igaz. Idetartozik még, hogy a bukaresti cég a város 2016-os közművesítési adatait vette alapul, ami vélhetőleg úgy se nyom sokat a latban, mivel sok víz lefolyik még a Mókán, mire mindezeknek gyakorlati szerepük lesz (lásd a Gizella malom 15 éves kálváriáját, de valószínűleg januártól kezdve ismét terítékre kerül az is, választási év lévén). Más szempontból pedig a mintegy 53 kilométernyi utcának a negyedrésze sem járható Mihályfalván, elég lesz a buszoknak kievickélni a kátyúkból, a sártengerből, a vágatokból.

Amúgy a margittai buszjáratról annyit tudott meg Baricz Nánási Ferenc önkormányzati képviselő, hogy az nem tartozik ebbe a projektbe, mivel a városnak nincs lehetősége hosszútávú utasszállításra (autóbuszjárat), annak ellenére, hogy Margittán van a legközelebbi kórház, bankok és egyéb pénzintézetek, amelyek a mihályfalvi lakosságot is nagymértékben érintik.

Maga az egész közszállítási terv a széndioxid kibocsátás csökkentésére benyújtott uniós pályázatot hivatott megtámogatni.

S. É.

Facebook