A választási aszfalt természete

A választási aszfalt természete

Ezt a fajta útburkolatot majd mindenki ismeri Bihar megyében. Jellemzője, hogy különböző virág szimbólumokkal azonosítható politikusok, és hűséges házi sajtójuk jelenléte nélkül teríteni sem lehet az aszfaltszőnyeget, hiszen az csak akkor érdekes, ha jelen van a megyei fő érdekvédő, annak helyettese, vagy a helyi „néptanács” mindenható ura. Az úthenger, vagy a gép mellett ácsorgó, lendületesen a jövőbe mutató, vagy épp magyarázó politikus látványa mindenki számára ismert.

A leterített aszfaltszőnyeget persze át is kell adni, lehetőleg az önkormányzati, vagy a parlamenti választás, esetleg az EP vagy államelnök választás előtti napokban, hiszen az a hab a tortán. Mindegy, hogy 500 méter vagy 4 kilométeres szakasz, az átadáshoz öltöny jár, meghívott magas rangú vendég és a baráti sajtóban harsogó szalagcím is dukál. A választó pedig megtudhatja, hogy az a bizonyos 4-5 centi vastag, alig négy méter széles szép fekete csík az ő sima útja a fényes jövőbe, amit csakis az adott virágos párt képviselőinek éjt nappallá tevő munkája által érhet el az egyszeri halandó, úgyhogy jól gondolja meg, kire is pecsétel legközelebb.

A kampány persze lecseng, az aszfalt pedig marad. Eltelik pár hónap, és elkezd repedezni. Útszegély sosem volt (nem volt benne a tervben), alapként némi homokos sóder jutott, így hamarosan megsüllyed. A forgalomtól összetöredezik, kátyúk éktelenítik. A felháborodott polgár pedig esetleg levelet ír az illetékes hivatalnak, és kérdőre vonja a közpénz pazarlása okán. Így tettek nemrég a papfalviak is, akik abban a szerencsében részesültek még 2019 nyarán, hogy friss aszfaltréteg került a településüket érintő igencsak tönkrement 191 B jelzésű megyei útra. A munkát – a Bihoreanul hetilap beszámolója szerint – természetesen a Bihar Megyei Tanács egyik házi cége, név szerint a Carier SRL végezte el, Ioan Mang és Pásztor Sándor pedig vidáman fotóztatták magukat a friss aszfaltrétegen – akkor.

A friss aszfalt, amit a helyiek elmondása szerint egyenesen a poros, gödrös útra öntöttek, mindenféle előkészítés nélkül, természetesen azóta feladta. Kigödrösödött, 40-50 méter hosszú repedések éktelenkednek rajta, a széle letöredezett, összességében pedig rosszabb állapotban van, mint az aszfaltozás előtt. A közpénz pazarlása miatt felháborodott, magát joggal becsapva érző helyi lakosok egyike, bizonyos Miroslav Iuhaneac levelet írt ez ügyben a Bihar Megyei Tanács illetékeseinek, ahonnan „természetesen” választ nem kapott. Az illető nem hagyta annyiban, és panaszát egyenesen Ioan Mang közösségi oldalára írta ki, ahol is az oldalán megvalósításaival rendre dicsekvő PSD-s politikus ekképpen utasította rendre az okvetetlenkedő adófizetőt: „Önön kívül mindenki látja a fejlődést ezen a téren, amúgy is ha hibás valahol az aszfaltréteg, majd tavasszal kijavítjuk.” Arra a kérdésre, hogy az aszfalt miért tartott ki alig hat hónapig, a gyatra munkáért ki viseli a felelősséget, és hogy az elpazarolt közpénzt ki fizeti vissza, már nem kapott választ senki …

K. Szalárdi István

(címlapfotó: Bihoreanul)

Facebook