Adatfrissítés a határon túli magyar állampolgárok körében

Adatfrissítés a határon túli magyar állampolgárok körében

Több százezer levelet küld ki a napokban a magyarországi Nemzeti Választási Iroda (NVI) a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, illetve regisztráljanak a névjegyzékbe, ha még nem tették meg azt.
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak 2014-től az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, amennyiben az NVI-nél kérik felvételüket a névjegyzékbe. A külhoniak regisztrációja 10 évig él, és fontos, hogy ezen időszak alatt végig naprakész legyen a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzéke.
November első hetében levelet küldenek a névjegyzékbe már felvett külhoni magyar állampolgárnak, és arra kérik őket, amennyiben a névjegyzékbe vétele óta eltelt időben megváltozott, vagy a jövőben megváltozik az értesítési címük, jelezzék ezt az NVI-nek. (Az értesítési cím a jogszabály értelmében lehet e-mail cím, faxszám vagy postacím, de a postacím nem feltétlenül azonos a lakcímmel, hanem az a hely, amelyen az NVI elérheti a választópolgárt.)
Az NVI azt is kéri a regisztráltaktól, hogy amennyiben magyar állampolgárságú hozzátartozójuk elhalálozik, azt jelentsék be a konzulátuson. A levélben felhívják arra is a regisztráltak figyelmét: ahhoz, hogy a választójogukat gond nélkül gyakorolni tudják, szükséges az is, a magyar hatóságok a személyi adataikban (nevükben, lakcímükben, családi állapotukban) bekövetkezett változásról tudomást szerezzenek.
A választási iroda a már névjegyzékbe felvett választópolgárok mellett levelet küld további mintegy 240 ezer külhoni magyarnak is. Ők azok, akik már megszerezték magyar állampolgárságukat, és elmúltak 17 évesek, azaz megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, és így kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. Az NVI a levélben felhívja őket: amennyiben még nem kérték névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a következő országgyűlési választásokon, illetve az esetlegesen megtartásra kerülő népszavazásokon részt vegyenek, kérelmüket benyújthatják elektronikus formában az NVI honlapján, vagy a tájékoztató levélhez mellékelt nyomtatvány és válaszboríték felhasználásával, postai úton.
A kérelmeket a magyar okmányokban szereplő adatokkal kell kitölteni. A választási iroda legfrissebb adatai szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma 231 394.
Bővebb információk az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban, illetve Érmihályfalván, szintén az EMNT-irodában, a Köztársaság utca 40. szám alatt lehet kérni.

Facebook