Ady stoplisban

Ady stoplisban

Ön tudta, hogy Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában futballozott? És azt tudta, hogy József Attila alighanem az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját, Rejtő Jenő pedig a torinói olasz–magyar kedvéért nászútját szakította félbe?

Mindezeket magyarórán nem tanítják, az irodalomtörténet pedig alig-alig tartja számon a huszadik század klasszikus magyar íróinak meccseit, futballról szerzett benyomásait, pedig az utókorra maradt személyes történeteik, színes anekdotáik vagy éppen sarkos megállapításaik páratlanul izgalmas olvasmányélményt kínálnak.

„Egy délután szabadság, egy ordításnyi szabadság. Ebben a tikkadt, fáradt, elkínzott magyar életben, ahol mindenki nyaka körül érzi a selyemzsinórt…” – ragadta meg a szurkoló lélektanát Márai Sándor, és hozzá hasonlóan kora szinte valamennyi fajsúlyos írója véleményt formált a tízes-húszas években már megkerülhetetlen társadalmi jelenségről, a labdarúgásról.

Csillag Péter újságíró, a Nemzeti Sport főmunkatársa Ady stoplisban című kötetében huszonöt klasszikus magyar író és költő futballal kapcsolatos élményeit dolgozza fel a Nemzeti Sport hasábjain 2015 óta futó cikksorozata alapján.

A NAC Labdarúgó Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár a Bethlen Gábor Alap által támogatott vetítettképes előadásra, könyvbemutatóra október 12-én, szombaton 17 órára, a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumába (Sulyok István utca 14 -16 szám).

A helyszínen a kötet kedvezményesen beszerezhető.

Facebook