Alakuló ülést tartott a Néppárt szentjobbi szervezete

Alakuló ülést tartott a Néppárt szentjobbi szervezete

Január 22-én újjá alakult az Erdélyi Magyar Néppárt szentjobbi szervezete. Az eseményen megjelent mintegy két tucat személy kivétel nélkül egyet értett abban, hogy a legutóbbi önkormányzati voksolás előtti – sokak által megkérdőjelezett szervezésű – előválasztások belső kampánya súlyos károkat okozott az ezer esztendős falu életében. Az eseményen jelen volt Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke, aki elmondta, a négy évvel korábban történtekkor még megyei elnökként nehéz helyzetben volt, hiszen az akkori helyi szervezet kérésére a jelenlegi RMDSZ-es jelölt mellé álltak. „Akkor azt gondoltuk, hogy ez majd hozzá járul ahhoz, hogy békesség legyen a településen, ám rajtunk kívül álló okok miatt éppen az ellenkezője történt” – mondta Csomortányi.

„Be kell vallanom, hibát követtünk el, mert az akkori tulipános jelölt végül, miután a valódi választásokon alul maradt, nagyváradi feletteseivel közösen azóta is tartó háborút hirdetett a függetlenként ismét mandátumot nyert, addig RMDSZ-es polgármester, Molnár József, és az őt támogató helyi magyar emberek ellen. Ami akkor történt, számunkra korábban elképzelhetetlen volt, hiszen az eset odáig fajult, hogy miután több párttársukat is megfosztották helyi tanácsosi mandátumuktól, a román pártokat, szövetségeseiket, a PSD és az ALDE megyei vezetését is rávették arra, hogy rúgjanak ki minden olyan tanácsost, aki nem hajlandó a tulipános jelöltet alpolgármesternek megválasztani. A hónapokig tartó botrány nem csupán a magyar közösséget szakította ketté, de az egyik tanácsülés alkalmával kis híján román–magyar verekedésbe torkollt, mert a község 45%-át kitevő románság ragaszkodott ahhoz, hogy az alpolgármester közülük kerüljön ki” – hangzott az összegezés.

A jelenlévők elpanaszolták, hogy az élet azóta sem állt teljesen helyre, hiszen minden naposak a zaklatások, és ma is árulónak bélyegzik azokat, akik akkor meggyőződésük szerint a függetlenként induló és győztes magyar jelölt mellé álltak. A megjelentek végül egyhangúlag Petyár Lászlót választották a helyi szervezet elnökévé.

Az ülésen egyebek mellett szóba került a megyei tanács helyzete is, mely a korábbi önkormányzati választások után kialakult RMDSZ-PSD szövetség teljes csődje miatt szintén komoly aggodalomra ad okot. Tévedés volt a bihari magyarok sorsát a PSD süllyedő hajójához kötni és ennek a hibás döntésnek teljes közösségünk kárvallottja lehet, hiszen bukaresti megállapodások ide, vagy oda, a liberálisok már elkezdték a tulipános igazgatók lecserélését – összegezte az alakuló ülést levezető Habinyák István megyei elnök. Mint ahogyan az is tény, hogy az elmúlt négy évben a megyei tanácsnál állandósított háborús helyzet nem szolgálta sem a megye, sem a magyarság érdekeit, hiszen a mandátum elteltével már látható, egyetlen választási ígéret sem valósult meg. Ma már világos, hogy helyes volt a Néppárt döntése azzal kapcsolatban, hogy elkezdődött a párbeszéd a megye vezetését pár hónapon belül átvevő liberálisokkal. Továbbra is nyitva áll a lehetősége a magyar-magyar megállapodásnak, de mára olyan mértékben romlottak le az RMDSZ és a liberálisok kapcsolatai, hogy ahhoz, hogy a megyei tanács vezetésében megtartsuk a magyar jelenlétet, illetve, hogy Nagyváradon ismét legyen alpolgármesterünk és ezzel valódi magyar érdekképviselet, a munka a Néppártra hárul. A felsorolt fő célokat jelenleg egyedül a Néppártnak van esélye megvalósítani. Többek között ezért is fontos, hogy országos megállapodást sikerült kötni a Magyar Polgári Párttal és hogy egyre több helyen gyarapszik, vagy éppen alakul meg a Néppárt helyi szervezete – összegezte a Bihar megyei szervezet elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Facebook