Álhírek terjednek az érkörtvélyesi Covid-19 fertőzésről

Álhírek terjednek az érkörtvélyesi Covid-19 fertőzésről

Futótűzként terjedt a hír az Érmelléken, miszerint Érkörtvélyesen, az egyik otthonában elszigetelt személyen, aki nemrég tért vissza a vörössel jelölt európai fertőzött zónából, jelentkeztek a vírus tünetei, így elszállították a megyeközponti járványkórházba.

A hír terjedésével kapcsolatban megkerestük Nagy István polgármestert, aki elmondta, hogy bár a házi karanténban lévő személyek száma a napokban kettőről ötre növekedett, pánikra semmi ok. Az álhír abból a félreértésből adódott, hogy egy személyt karantén kocsi hozott haza (tilos szabadon járni azoknak, akik fertőző zónákból érkeznek), így a helybéliek azt hitték, fertőzöttet hoznak vagy visznek a faluból. Az otthonukban elszigetelt öt személy közül az egyik tizennegyedmagával él ugyanabban a háztatásban, így valamennyiüket el kell látniuk élelemmel, vízzel. A közegészségügyi hatóság emberei, a községháza vezetősége, valamint a helyi rendőrség szemmel tartja ezeket a személyeket, pánikra nincs ok – mondta a községi elöljáró.

Kiragadtunk még egy községet az Érmellékről, nevezetesen Kiskerekit, ahonnan Nyíri Sándor polgármester arról tájékoztatott, hogy náluk 24 személy van elszigetelve (4 Kiskerekiben, 12 Érkeserűben, 8 Asszonyvásárán). Valószínűleg nem is várható több hazatérő az elkövetkezendő időszakban. Az ellátás és a felügyelet terén ugyanaz a helyzet, mint Érkörtvélyesen.

A kora délutáni órákban ülésezett az érmihályfalvi katasztrófavédelmi bizottság helyi alakulata is, amelynek elnöke maga Nyakó József polgármester. Nyakó arról tájékoztatott, hogy a városban 47 személy van házi elszigeteltségben, akiket folyamatosan felügyelnek. A bizottság tagjain kívül a rendőrség, valamint a közegészségügyi hatóság (DSP) emberei is gyakran megfordulnak az elszigeteltek lakhelye körül.

A polgármester kéri a mihályfalviak támogatását a vírus betörésének megakadályozásában, a lakosság védelmének érdekében hozott rendelkezések betartásában, továbbá kéri a lakosságot, ha tudnak olyan személyről, akik az utóbbi 14 napban koronavírussal fertőzött területen jártak, azt közöljék a 0259/355 216-os telefonszámon vagy az alábbi e-mail címen primaria@valealuimihai.ro.

A DSP embereinek, a helyi rendőrségnek, illetve a polgármesternek joga van bírságolni azokat, akik vétenek a házi elszigeteltség szabályai ellen.

Érdemben visszatérünk a többi érmelléki település helyzetére is.

Sütő Éva

Facebook